Friday, July 20, 2007

kampung Vs. bandar


when somebody say "kampung", the first thing yg aku akan terbyg macam rumah2 papan scattered, pastuh byk dusun2... semak samun pun byk... pastuh ade tali air usually for pengairan tanaman..jalan pulak kecik wether jln tar or tanah merah...suasana hijau... udara segar.. kg usually situated outside bandar...kecuali a few kg in KL... thats the basic ideas...for me..

bandar plak... full of shops... jalan lintang pukang and sesak... byk kete n moto... a lot of people... jerebu maybe... tuh le aku terpk biler org sebut "bandar"

some people prefer to live in bandar but some people love kampung more...

for me.. both have pros n cons..

like bandar where i stay currently.. everythi9ng is convinient...nak shopping? midvalley megamall dekat..takpun pegi bangsar... kalau bosan bangsar bleh pegi one utama.. not so far.. 10 minutes drive dah sampai... nak makan? cakap je nak ape.. sume ade... mamak... melayu..jawa... bugis.. western... wide variety of food ade....bank? post office? JPJ? klinik? hospital? sume just a stone throw away...aku rase just becos all of these... aku suke giler dok bandar...

however... aku rase ade sujthing yg tak best pasal bandar...the most thing that i dont like is pasal traffic... kat bandar nih sesak dgn kete... even nak kuar dari gate rumah pun kene tunggu a few minutes nak masuk jalan just becos kete byk giler n takde yg nak bagi chance...sometimes pengguna jalan raya nih tak penyabar.. skit2 nak hon... even not our fault... come on laa... just be patient for a moment tak bleh ker?? aku pun bayar road tax gak..(mak aku yg bayar sebenarnye)

kampung plak.. hmm... nak kate penah dok kg lame..tak penah la.. but skali skala balik kampung bapak aku kat muar tuh ade laa... there are few things why kampung could be a nice place to live... one thing is.. kampung nih mmg tak sesak dgn traffic... more relaxing... nak kuar gi kedai tak perlu risau pasal jam... org pun tak ramai... other than that aku suke sbb kat kg nih udara dia fresh gak la compared to bandar... maybe becos kat kg kan byk dusun2... pokok2... n less kilang2...

life in kampung
...

tak tau la nape... but i am so happy to see how harmony those people in kampung live together... amalan gotong royong still ada... org2 yg tinggal in the same area will know each other... they are all like a huge family... silaturahim tuh still kuat... dorang bleh buat everything sesame such as masak bubur lambok laa... kenduri kendara laa... meriah jer rasenye...

sedar tak.. org kat kampung nih idup dorang sederhana jer.. tak mewah mane pun.. but still.. dorang bleh idup happily... aku tgk kat rumah2 dorang mane ade astro.. mane ade home teater... mane ade komputer apetah lagi brodban... makan pun ala kadar jer...kebykkan kais pagi makan pagi.. but still.. dorang happy...

on the other side... kat bandar nih... rumah besar2 giler... kete pun besar2... banyak lagi laa.. semuanya mewah...but the sad thing is.. aku rase dok bandar nih... ukhwan dgn org2 lain kurang laa... jiran2 pun tak kenal sgt.. masing2 buat hal sendiri... pastuh masing2 cam paranoid.. takut rumah kene curik rompak ker.. so buat la 6 foot wall keliling umah... tak cukup ngn tuh letak cctv... yg lagi lemak siap amik security guard lagi... cam aku kat sini pun... yg kenal jiran sblah kiri jer.. tuh pun tah biler la last skali aku lawat umah dia... umah blah kiri n belakang sume langsung aku tak kenal.... bosannya...

tah laa.. i dont know why.. but somtimes i feel so lonely living in bandar... life kekadang so stressful sampai org dah tak peduli hal org lain.. masing2 buat hal sendiri...

i was quite amazed sumtimes biler tgk org yg idup kat kg nih lebih sehat dr org yg idup kat bandar... tempat yg kononnye modern n canggih...one thing i realised that org yg dok kg nih word harder physically than those in bandar... yerla.a. org kg keje dia sume involve physically jer... macam keje kebun.. keje sawah... tenun2 ker... buat batik ker... kalau kat bandar plak.. aku rase most people keje office... where they just sit...and do their work on the desk...physical tak gune sgt... tp kalau bab makan plak... breakfast makan... kol 10 makan.. lunch makan.. tea makan.. mlm makan... supper kol 12 makan... makan makan makan n makan... tau la duit byk... n kedai makan byk.. but klau cam tuh la lifestyle hari2... mmg la tak sehat... excersizxe plak malas...


nway... at this moment aku just terase cam nak lifestyle yg lagi best dari skang... i want to live in a place where the ukhwah is strong... ramai frendly people... byk kenduri kendara... ada masjid dekat where i can go solat jemaah... ade padang bola where i can play soccer with other people n make frens... n macam2 lagi...


tp... i have to be very bersyukur dgn ape yg ada skang...makan cukup.. pakaian cukup.. tempat tinggal ok...everything is more than fine... nikmat sume datangnya dari Allah... kalau tak bersyukur.. nnt Allah tarik sume nikmat2 nih... susah laa...org yg tinggal kat umah batu kene lihat org yg tinggal kat umah papan... org yg naik kerete kene lihat org yg naik beskal... org yg makan nasik tiap2 hari kene tgk org yg makan nasik seminggu sekali... tak rase bersyukur lagi ker?



~bersyukurlah dgn nikmat yg diberi~






2 comments:

*Azreen* said...

FAIIII!!! Hellooo, found your blog! Bestnya, can read about you. Hehe. Eh, why do you have to return to Ireland so soon? =( Anyway, talking about tali air, I can't forget your cerita 'tali air' masa camping kat Langkawi. Ring a bell? =)

jawa said...

REEEN!! oitttt lame giler tak dgr citer pasal ko... ehehe aku balik awal sbb kene resit paper la reen.. tension tol.. cuti pun jadi pendek.. ehehe kalau takde 'tali air' mati la aku!!