Friday, December 19, 2008

tak selicin mana..


hmm iceskating is not that bad..
maybe nampak macam bosan..
pusing2 skating ring...
it is actually exciting..
tgk org jatuh terduduk..
tersembam muka..
cium lantai pun ada..

org lain start cuti minggu depan.
tp aku dah cuti since last tuesday
tp cuti tak bermakna takda keje kene buat
macam2 ada...
malas+penat+takde mood kekadang menggangu
yerla biler meningkat dewasa
hidup penuh cabaran
penuh dugaan
tekanan bertambah
responsibilty bertambah
akan ada byk keje
akan jumpa macam2 orang
hidup dah tak macam dulu
kalau dulu byk masa untuk relax
tp skang makin kurang
kalau dulu boleh study 1 subjek 3 jam
skarang kene study macam2 dalam sejam
masa mmg terhad
24 jam sehari kekadang rasa macam tak cukup
tp kalau dibagi 36 jam sehari pun belom tentu rase cukup
sebab ape? time management kene betul..
betul la cikgu aku cakap dulu
biler sibuk la org lebih pandai manage masa..
ada certain things yg aku boleh buat
ada yang aku tak boleh buat
maybe bukan semulajadi untuk aku buat kerja tuh
satu buku ada 35 topic
tp bukan sume kite tau
sendiri kene tau diri bagus bahgian mana
sendiri pun kene tau diri lemah bahgian mana..
teman dtg masa senang
teman jugak datang masa susah
mujur ada yg bagi sokongan
hati yg resah pun bleh jadi tenang

Sunday, December 07, 2008

macam-macam adaaa!!

sekeliling aku macam2 jenis org ada
ada rambut itam ade rambut perang
ada tinggi ada pendek
ada gemok ada yg keding
ade putih tepung ada hitam arang
ada idung mancung ada yg penyek
macam2 adaaaa!!

kalau fizikal macam2.. perangai pun lagi la macam2

yang bagus takyah citer
yang tak bagus tuh yg buat org tension
ade yg cepat merajuk kononnye sensitif sgt
org tegur skit mula la cakap melalut
bukan nak pk dulu
tak sedar buat org sakit ati
memula berkobar
pas kene cucuk skit
macam dia la yg paling sengsara
tak pikir org lain pun kene gak
tp takde la kalut
ade yang cakap byk tp product takde
tau komplen kritik sana sini
blagak macam dia la paling alim
macam dia paling bagus
dia paling betul
buat keje tak mau
kononnye dia la org paling sibuk dlm dunia
dia sorang jer la nak study
dia sorang jer la nak cemerlang
dia sorang jer la nak jadik doktor
org macam nih kekadang takde pendirian
pentingkan diri pun yer
yg jenis negetive thinker pun ada
confident takde
blom cube dah mengalah
usaha takde dah pikir result
sampai biler nak maju?


macam2 adaaaaaaaa hahahaha =)

nih la lumrah kehidupan
mungkin nih baru skit org kite jumpe
lagi lama idup lagi macam2 perangai ada
hmmm takleh komplen byk2
kite yg kene sesuaikan diri dgn org
jgn harap org lain sesuaikan diri dgn kita
kalo takde usaha sampai bila tak selesai
hidup mesti terus
bak kate chedet "perjuangan belom selesai"
ahahaha

Thursday, December 04, 2008


trase nak tulis sumthing.. tapi tak tau ape..

obs n gynae..
hmm mula2 excited giler2...
tp lame2 rase biase je...
case report tak start lagik..
logbook pun tak complete..
betul gak kate sorg anaest nih
"i dont like obs gynae.. cos its just all about 1 uterus n 2 ovaries"

weather..
makin teruk?.. yer la kot
makin sejuk gak..
pagi2 gi spital jln frost
licin... skit2 nk tergelincir
biler balik umah..ujan plak
complain pasal weather mmg takde kesudahan

yerla..
hati manusia nih kejap turun kejap naik..
masalahnye biler lame turun kejap je naik..
biler dah turun sume mende takde semangat..
study malas
tgk tv malas
masak malas..
wat keje malas..


bla bla blaaaaaaaaaaaaaaa

Sunday, November 23, 2008

child psych n Obs gyane


masa aku kecik2 dulu...hyperactive ker? hmm aku rase tak la kot extreme sgt kot.. kalo stakat lari2... panjat tejun kerusi tuh biase ah... name pun budak2 kan... tp yg aku ingat... aku kat umah suke main sorg2... aku byk toys.. bapak aku belikan.. kalo lego kpl terbang... aku buat2 pastuh aku hempaskan.. makin berkecai makin aku rase syok... aku suke pomen toys yg dah rosak... tgk ape yg menarik kat dlm.. cabut keluar.. pastuh buat mende lain..ohyer... mase kecik aku ade buaya mainan... rubber made... buaya mainan nih aku bleh buat sakat cousin2 kat kg... lintnag pukang dorg lari... aihhh buaya mainan pun takut...aku suke main api... dulu2 slamber jer bakar sampah kat umah.. skangn ih takde dah.. aku penah bakar rumput kering.. sedar2 dah melarat sampai ke blakang.. sib baik terkawal..kesimpulannye... jgn biarkan aku keseorgn..macam2 ade kat otak aku... macam bleh jadik

school problem?.. rasenye takde la sgt pun... kalo stakat kene rotan kat tgn sbb cakap time cikgu ngajar... ok jer lagi... biase la tuh kan... takde pun buat masalah besar... yg aku ingat dulu aku mmg liat nak gi skolah.... lebih2 lagi kalo dah cuti lame... dlm kete aku ketuk2 dashbord.. sepak2 pintu kete pun ada...sebijik cam description bddak2 ADHD... aku nak gi tuition pun susah.. mak aku cume berjaya antar aku 1 jer tuition.. tution maths mase form 2 sampai form 3... lelain jgn harap aku nak gi...

inattention??distratible??...hmm agak laa... sampai skang pun aku rase camtuh... aku susah nak concentrate dgn ape yg kat depan... time tgk bola ker.. tgk movie ker.. macam2 ade dlm otak aku...aku tak ingat la ape yg aku buat dlm klas mase skolah rendah dulu... lagi2 darjah 1... aku bleh membace betul2 pun lambat gak kot... darjah 1 tuh merangkak lagi...

mak cakap kalo aku dlm kete contohnye nak balik kg... aku tak benti cakap.. sampai mak aku kene bagi air takut kering tekak... pastuh dulu aku suke gi taman buaya melake... dulu2 highway plus terminate kat melake kot... so kalo nak gi muar.. kene lalu melake... so biler dah slalu sgt gi tmn buaya... mak aku akan tidokan aku sblom sampai melake so that tak benti.. so skang tak ingat biler last skali aku gi situ.. walopun aku penah dok melake 2 thn..

hmm penah kene rotan ngn bapak?hmm penah kot skali... mase tuh gi jamuan makan kat umah kawan mak... dia ade anak sebaye aku or kecik lagi... budak tuh perut dia bulat... aku geram aku tumbuk perut bulat tuh.. impulsive gak la... balik umah kene rotan..

kat skolah aku penah panjat pokok... pastuh jatuh... patah left ulna n radius.. cikgu bawak gi spital UM... aku pakai cast nak kat sebulan lebey... aku ingat lagi mase followup doktor "kap-lam-ya-nga" tuh bleh tanye mak aku.. "anak awak nih jahat ker?" pastuh si nurse plak bleh nyampuk..."bukan jahat kot doktor... tp BUAS". wth...

kesimpulannyer... aku rase aku kanak2 normal yg agak nakal skit laa.. tp takde la sampai kene refer ke childpsych kan... symptom2 tuh ade... tp tak cukup criteria ahaha

--------

well... skag nih buat OnG. better la dr buat pscyh... amik hx takde la sampai sejam... OnG macam medicine + surgery... aku rase aku suke...aku suke je tgk makcik2 terboyot2 kat antenatal ward... happy je dorg nak dpt anak..kat teater pun ok.. kagum aku tgk baby yg kuar pas c-sec...cume aku tak suke bile nak gi gynae clinic..dorg takmo male student..hampess.. maybe bleh consider untuk specialist? tak tau la....

skang baru aku paham... kaklong aku c-sec sbb fetal distress... anum plak sbb cephalo-pelvic disproportionate...aku mmg elective sbb dh 2 prvious c-sec.... pastuh terus tubal ligation... tuh sbb aku 3 bradik... kalo tak agaknye 5-6 ahaha

hmm... mak ko at high risk biler nak branak... macam2 complication bleh jadik... kesimpulannye... jgn jadik anak kuang ajo... sayangilah mereka...


bla bla blaaa....

Sunday, November 09, 2008

kun fa yakuun



sebuah filem islami indonesia berkisahkan kecekalan seorg bapa mencari rezeki pagi hingga ke malam untuk menampung isteri dan anak2 dengan hanya menjual cermin berbingkai hasil kerja tangannya sendiri. dia mempunyai angan2 untuk mempunyai tokonyer sendiri pada suatu hari nnt. isterinya seorg yang penyabar dan sentiase memberi sokongan kepada di suami dan dialah yang menguruskan hal2 rumah ketika si suami keluar mencarik rezeki.

antara nilai yang sungguh ditekankan dalam filem ini ialah betapa pentingnya kita sebagai hamba Allah tidak henti2 beribadat kepadaNya, kerana Dialah yang memberi rezeki dan Dia jugalah yang menarik rezeki. si suami di dalam filem ini sentiase akan bermunajat kepada Allah di waktu malam moga2 satu dari cermin hasil buatan akan dibeli org, cukup sekadar untuk menampung makan isteri dan anak2 untuk malam ke petang keesokkan harinya. si suami juga akan mengajak isteri dan anak2 sama mendoakan semoga dilapangkan rezeki untuk mereka. si suami menasihatkan anak2 bahawa hanya kepada Allah lah mereka mengharapkan pertolongan.

renungan..

  1. kita yang hidup sentiase dilimpahi rezeki, sejauh manakah kita nyatakan kesyukuran kita kepada Allah?
  2. kita yang sudah biase bersenang lena, adakah kita bersedia untuk menerima ujian Allah berbentuk kesusahan?
  3. setiap rezeki yg kita dapat, adakah kita gunakan pada jalan yg diredhai?
  4. adakah kita hanya akan mengingati Allah bila dalam kesusahan, dan lalai bila dalam keadaan senang?

macam2 lagi yg boleh diambil pengajaran dari filem ini. sunggoh bermanfaat buat penonton.

"Sesungguhnya keadaan kekuasaanNya apabila Dia menghendaki adanya sesuatu, hanyalah Dia berfirman kepada (hakikat) benda itu: Jadilah engkau!. Maka ia terus menjadi." (36:82)

Sunday, November 02, 2008

senyum seindah suria...

(key: F)

F C
Senyum seindah suria
Dm Am
Yang membawa cahya
A# F
Senyumlah dari hati
A# C
Duniamu berseri

F C
Senyum umpama titian
Dm Am
Dalam kehidupan
A# F
Kau tersenyum ku tersenyum
C F
Kemesraan menguntum


F C A# F
Senyum... kepada semua
F C A# C
Senyumanmu amatlah berharga
F C A# F
Senyum... membahagiakan
A# F C
Dengan senyuman terjalinlah
F
Ikatan...


(video version key: A)


Thursday, October 30, 2008

aihhhh sligo..

ahhh aku dah tak larat dah dok sligo nih lagi... stiap ari ko bgn pagi2... ko bleh dengar air ujan menerap kat tingkap... so ko dah bleh terbyg yg ko akan basah kuyup nak pegi spital.. lepas mandi, siap2... kuar bilik... ko nampak mamat bapok bernama "vova" pun kat dapur... ko rase annoyed giler ngan dia... dia pandang ko semacam.. ko buat2 tak nampak... makan roti.. minum teh... blah...

on the way ke mental spital... memula ujan renyai.. pastuh tetiba cerah... ko rase gembira sbb ko tak akan basah... skali tibak je langit jadik gelap...angin kuat..ujan lebat... bukan stakat ujan lebat... ujan ais kali... sejuk... muka ko rase kebas.. ko terus berjalan... macam biase...byk air bertakung tepi jalan... kete lalu ko pun kene simbah.... basahhh....aiiihhhhhh

nak gi spital kene daki bukit 5 minit... dah sampai kat education center ko rase lega.. minum kopi.. makan biskut... makan roti... jam 9.15... dalam jadual cakap ade case conferece.... tgk kat meeting room takde org pun... cancel ker ape??? aiiihh.... pastuh ko tunggu untuk tutorial dgn nchd kol 10.15... tunggu2... takde pun???? mane pegi??? shiit... buang masa...

kol 12 ko gi sligo general untul lunch sbb kat mental spital takde tempat makan proper... cam biase... kene jalan 15 minit... turun bukit... lalu celah2 IT institute... pastuh daki bukit lagi... sampai2 kat spital.. ko lunch.. perut kenyang... skang kol 12.30... kol 2 kene gi observe "CBT" kat town... nak gi library... "library close 12.30-1.30".....aihhh tutup pulak!!!!

merayau2 kat town... sampai kol 2... pegi CBT center tuh... dorg buat muka pelik... sapo nih??? tak expect ade student nak dtg... patient pun takde.. therapist pun lepak2... citer2 skit pasal cbt... satu mende pun tak masuk kpale otakk... ko pun blah... gi tesco.. beli makanan...balik umah.. macam biase.. sejuk ujan... sampai umah nampak mamat bapok vova tuh lagi... aihhhh macam sesia je hari...

sok paginye ko terpakse naik teksi untuk ke liscarney house... day center untuk psychiatry og2 tua... hari cam biase.. ujan... lagi lebat... ko sampai kat liscarney house.. ko bayar teksi 9.60 euro... jam kol 9.30... Dr Mccarthy takde kat situ... tunggu punye tunggu... baru nurse tuh nak bitau yg harinih team Dr mC ade round kat mental spital...arghhhhhh dah rugi duit.. nurse tuh angkut aku skali ke mental spital... arghhh buang masa!!

kat spital takde sape kesah ko... dr sorang pun tak nampak... yg lain sume buat2 bz... lepas cakap ngn sorang patient ko pun blah gi general... lunch.. lepak library.. sampai petang.. balik umah... macam biase... angin makin kuat.. ujan makin lebat... basah kuyup sampai umah... nampak mamat bapok nova tuh lagi... ko rase dah tak tahan dah... nak give up pun yerr...terpk2 perlu ke tak attend pogram esok harii...

tit tiiiiit tit tiiiit dpt sms dari member " i would honestly advise u not to come here nway tmoro. i literally just sat down in an empty office and had tea for 2 hours. the staff dont know ur supposed to come n theres no reason 4 a med student to be there."

aiiihhh..... bla bla blaaaaaaaa layan jamrud lagi syok

Friday, October 17, 2008

diam..


“… barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat, berkatalah yang baik-baik atau diam sahaja…” [Hadith riwayat al-Bukhari dan Muslim]

Diam bukan diam memeram pekasam. Tetapi diam mencari asah akal dan jati diri

petikan dari saifulislam.com



sejak kebelakangan ni, aku rase artikel2 kat saifulislam banyak tempias kat aku..

sedikit sebanyak... mendidik.. dan mengubat..

Alhamdulillah...

psychiatry is sooooo not my thing...

hmmm

ko bangun pagi2.. korase malas.. rase penat.. tak larat... mood ko very low...
ko bukak langsir.. ko tgk kat luar... alahaiii gelap lagi...
ko mandi... pakai baju... makan2.. pack2 barang.. ko kluar..
alahaii... ujan la plak...

ko jalan2.. ujan makin lebat... sluar dan kasut basah...
ko kat roundbout nak lintas jalan... kereta banyak...
pegi dekat2 tepi jalan.. kereta lalu... splasshhhh... basah lagi..

ko sampai kat spital... ko dah bleh bau typical smell hospital..
bau muntah ade.. bau makanan ade... bau taik pun ada...

ko simpan barang kat locker... ko pakai labkot...
ko kene lalu detour from csi ke hospital sbb ade construction..
jalan yang pendek jadi jauh... detour byk air bertakung...
kasut basah lagi..aihhhh

ko sampai kat psychiatric ward..ada bau semacam tuh jugak
keliling ko sume org2 sama... pesakit sama
objectively... dorang sume muka2 depress...
ko pun jadik depress

ko amik history..
dorang cakap " my mood is low, my energy is low, and i have poor concentration, poor sleep"
ko dalam hati pun cakap " lek ah... kita serupa"

perut ko lapar..ko pegi cafe kat lobby
queue sandwich panjang nak mampus...
so ko decide tak jadi makan... ko pegi csi
library penuh dengan budak2 non-clinical..semak.. ko takde tempat duduk
pegi comp suite.... penuh... budak2 non-clinical lagi.. semaaakkkk

ko decide nak balik umah..luar hujan...
jadi ko terperangkap kat csi... tp taktau nak buat ape..
last2... ko jadik giler... hahahahahhaha

bla.. bla blaaaaaaaaa

Monday, October 06, 2008


aku berumur 23 thn, dan aku seorang pelajar. semakin kita meningkat dewasa, tanggungjawab, ujian dan dugaan hidup semakin banyak dan mencabar. kadangkala kita mudah putus asa, lemah dan tak bersemangat bila sesuatu yang cuba dicapai tidak kesampaian. ataupun beban yg dipikul semakin lama semakin byk, dan keyakinan pada kemampuan diri berkurangan. segala keperitan itulah dugaan, itulah ujian, itulah tarbiyah. aku baru 23 thn, kalau ditakdirkan umur aku panjang, tak tergambar pula cabaran hidup yang akan aku lalui nanti.

"and whosoever fears Allah and keeps his duty to Him,He will make a way for him to get out[of every difficulty]"

'understand that whatever befalls you,Allah could not have missed you"

"when Allah loves some ppl He tests them"


"Allah burdens not a soul except [with that within] its capacity"


"and Allah is ever all-sufficient as a disposer of affairs"

"and He it is who sends down the rain after they have despaired"


"verily,in the remembrance of Allah,do hearts find rest" 13:28

sekian, terima kasih.

Friday, October 03, 2008

ada apa dgn raya?


. walopun raya kat sini tak macam raya di malaysia, tapi setiapkali malam raya, mesti ada satu prasaan yg lain macam dari hari2 yg lain...tp belom cukup syarat nak consider ape2 "mood disorder"

. no matter how bz u r... mlm raya tetap ade masa untuk nasik empit, masak rendang ayam, rendang daging, kuah kacang, lodeh, buttercake, laksa johor... (credit goes to rafiq, nasrul n aiyad ehemm ehemm)

. kalo nak solat raya kene bentang carpet sendiri kat hall the night before

. malam raya makan bubur lambuk ++ lepas takbir raya @ rumah jr baru 29 gleandara..sweet

. ada org pagi raya pakai baju melayu.. tp kalau dah kene pegi attachment pagi2... kene la pakai macam biase... shirt n tie...

. orang islam kat galway tetiba nampak ramai di dewan solat raya... baru kluar dari busut ker?

. terase macam bagus biler org lain pegi beraye... ko pegi tutorial " late life psychiatry".. mmg patut kene booooo

. mase bulan puasa siang2 tak raya lapar... tp biler masuk raya pertama siang2 la paling lapar

. maaf zahir dan batin hanya pada mulut... dalam hati belom tentu

. walopun hari raya jatuh pada hari rabu... tapi tetap rase macam one day weeeeeekkkkeeeennnd

. hari raya hari bergembira... tapi ada jugak yg depress... yg manic pun ade kot

.kat sini ada hari raya, kat malaysia ada hari raya pertama, kedua, ketiga, keempat.. sampai la ke30

. orang melayu warne warni... org lain dull macam biase

. masa raya la boleh pegi rumah yg ko tak penah pegi...

. hari raya semua org akan kluarkan skill masakan masing2... then u can start judging mase open house....

. lamb ribs di hari raya... sumthing different =)

. biler orang mintak recepi ... jgn prasan...tak bermakna kuih muih @ biskut @ cookie tuh sedap sgt heheee =P

. melalak ramai2 lagu "tak bisa memilih mu" dengan penuh perasaan depan computer... gembira sunggoh~!

. ko rase gembira biler ko dpt kad raya walopun hanye 2 keping =)

. ko rase sunggoh gembira bila ape yg ko bagi dihargai.. =)

bla blaa blaaaaaaaaaaaaa

Saturday, September 27, 2008

ramadhan

Ya Allah Kasih Sayangilah daku
dengan sebab Al-Quran ini
Dan jadikanlah Al-Quran ini
sebagai pemimpin
sebagai cahaya
sebagai petunjuk
dan sebagai rahmat bagiku

Ya Allah ingatkanlah daku
apa-apa yang aku lupa dalam Al-Quran
yang telah Kau jelaskan
dan ajarilah apa-apa yang aku belum mengetahui
Dan kurniakanlah daku
selalu sempat membaca Al-Quran
pada malam dan siang hari
Dan jadikan Al-Quran ini
sebagai hujjah bagiku
Wahai Tuhan sekalian alam..

Thursday, September 25, 2008

now im doing my 6 week psychiatry rotation. by the end of this rotation i might become:

1) schizophrenic?
2)bipolar or maniac?
3) depressed?

Sunday, September 21, 2008

fuyOh


hari ini rumah baru dpt internet connection selepas seminggu lebih "offline".. internet kene potong sbb tak byr sejak april... hmm..

aku mulakan 5th year aku dgn wordload yg agak byk... study... society... hmmm renew card garda really bothering... hmm


tadi selesai minggu sambutan peljar baru + berbuka puase...

aku rase jr2 yg baru dtg pampered gile2...stiap hari buka rumah sr... time aku dtg dulu2 takde pun camtuh.. takpe la... bagus la tuh kot..

cuace arinih cerah... buat aku rase homesick hahaaa...

ramai org pakai dslr skang... rase regret tak beli sbijik sblom balik hmmmmmm

dah masuk 10 mlm terakhir... ape nak buat? lu pikir la sendiri....

blaaa blaa blaaaa....

Wednesday, September 03, 2008

bukan rezeki aku

dah lame tak makan chicken chop. bukan la nak kata mengidam giler2... tp teringin nak makan... yerla.. cuti kat malaysia pun tinggal brape hari je lagi... so nafsu makan tuh tetiba menjadi2 plak.. lagi2 biler dah masuk bulan ramadan nih... biler rase lapar time puase... macam2 rase nak makan..

tadi slepas solat terawih, aku pegi kedai mamak kat newtown pj... sbb kat situ aku tau ada jual western food. tak penah pun beli kat situ so rase nak try. aku pun order 2 chicken chop, satu lagi untuk akak aku. perut tak rase lapar.. tp aku rase nak makan sesuatu

kat rumah..

"eh ayam nih cam tak fresh!!...busuk", kate kakak aku

"hah??? "

aku pun rase aku punye ayam... haah betul... rase cam dah busuk ayam tuh... aku tak puas hati.. aku potong skit lagi... eh.. ok jer plak nih...aku rase maybe sos tuh tak brape sedap... mmg tak sedap sgt pun sos tuh..

ayah aku datang ke dapur nak tgk anak2 dia melahap chicken chop..

"chicken chop nih rase lain skit la...", kate aku kat ayah

"cube rase nih", kate anum kat ayah.. saje2 nak test ayah


ayah pun cube skit..

"bluekkk uhukk uhukkk... ayam nih tak fresh nih... cam dah busukkk", ayah muntahkan cebisan ayam dan terus ke sinki dapur.

tension...

mmg tak puas hati betul.. dah la mahal.. rm14 satu set.. dah lame teringin nak makan.. skali dpt yg busuk...

"bak sini anum punye tuh.. bungkus balik... adik pegi complain..."

aku amik kunci kereta... bukak gate... terus ke kedai mamak tadi..hujan malam dah mula turun

kat kedai mamak tuh.. aku nampak tukang masak western food tuh tgh lap2 meja...

"nih chicken chop tadi beli... ayam macam tak fresh laa..ade bau busuk skit", aku bitau dia dengan tenang.. takmo marah2... takmo ade drama hehe

"eh fresh bang... nih daging baru nih", kata tukang masak tuh, mungkin dia org indonesia.

"betul rase macam busuk.. u try rase laa... cube bau.."

dia dgn cuak2.. bawak bungkusan tuh kat chief mamak yg bertugas malam nih..dia bukak... tgk n amik bau... lepas tuh dia buat signal kat tukang masak tuh suruh buang aja bungkusan tuh.. si tukang masak nampak macam cuak2 sekit.. rase kesian plak..

tanpa byk kata2, chief mamak mengarahkan mamak dlm bahse yg aku tak faham.. mamak suruhan tuh ke counter... keluarkan beberape keping duit kertas dah bagi kat aku... ade rm14 ringgit..dalam hati aku "rugi tak bawak dedua chicken chop.. boleh dpt total rm28 inggit.. tp satu lagu tuh setengah dah dlm perut aku...takpe la... bulan ramadan nih"

nasib baik la dpt refund... aku malas la kalau dia nak bagi chciken chop baru.. aku takut menda yg same gak dia bagi.. lagipun aku dah tak slera nak makan..

biler kluar kedai... tukang masak indon ade tgh susun meja

"lain kali sblom masak chek dulu ek ayam2 tuh..." kate aku kat dia

"sorry la bang...", indon tuh dengan nada kesian + sedih + cuak mintak maap kat aku..

"lek2... takde hal", ramadan punye pasal... aku cakap baik2...

~~~~~~

alhamdulillah dah 4 thn blajar kat perantauan.. dpt jugak aku berpuasa kat mlaysia walaupun tak lama..rase sronok bersahur dan berbuka dengan keluarge tak sama dengan kat sana.. juadah simple2 saje... bagus la.. yang penting jangan membazir.. perut nih pun bukan boleh sumbat byk mane pun...

terawih di masjid negara mengimbas kenangan lama masa kecik2 dulu...masjid negara luas..boleh kate "playground" yg seronok untuk budak2..biler aku tgk budak2 lari kat blakng.. aku teringat aku pun dulu gitu gak.. masjid negara sekarang lebih cantik dari dulu.. dulu dalam panas.. sekarang dah ade aircon.... kawasan mimbar pun cantik... rase macam alhambra pun ada.. oh yer.. tadi aku solat blakang najib TPM... lepas 8 rakaat dia dah chow.. tak semapt nak tanye pasal altantuya...

hmm.. harapnye ramadan kali ini dpt memantapkan lagi diri aku..hmmm kene byk bersabar.. dan bersyukur dgn ape yg ada..kat sini aku x dpt makan chicken chop.. kat luar sane ade yg nak makan tongkeng ayam pun tak dpt..

alhamdulillah...

Wednesday, August 27, 2008

recharge


surah al-a'la 1-5

1. tasbihkanlah nama tuhan mu yang maha tinggi.

2. yang telah menciptakan (alam semester) dan menyusunkan kejadiannya dengan sempurna dan seimbang.

3. dan yang menentukan perencanaan (terhadap setiap makhluk) dan memberi bimbingan kepadanya.

4. dan yang mengeluarkan tumbuh-tumbuhan

5. kemudian ia jadikan tumbuh-tumbuhan (yang hijau) itu kering hitam kuning-kekuningan.


~~~~~


kita mungkin sering bertasbih selepas solat dengan menyebut ungkapan subhanallah. tp adakah ungkapan yg kita sebut itu hanyalah keluar dari mulut semata2 atau turut lahir dari hati yg dpt merasakan kesucian Allah yang maha tinggi daripada segala sifat2 kekurangan?

semua yang ada didunia ini adalah ciptaan Allah yang sempurna, iaitu mempunya sifat, cara hidup, matlamat hidup dan diberikan petunjuk atau cara yg mudah untuk mencapai sesuatu matlamat itu. ikan salmon akan kembali kepada sungai asalnya apabila tiba waktu mengawan. anak2 penyu akan tetap bergerak ke arah laut setelah menetas di bawah pasir. burung2 tidak sesat semasa migrasi dari utara ke selatan sewaktu musim sejuk.

akal membezakan manusia dengan makhluk yg lain. Allah kurniakan kita akal untuk kita mencapai sesuatu matlamat. manusia tidak mampu menyelam didalam air seperti ikan. tetapi dengan akal manusia mampu mencipta alat scuba untuk menyelam. manusia tidak mampu terbang sendirian seperti burung, tp dengan akal manusia mampu mencipta kapal terbang. akal membolehkan kita membezakan antara baik dan buruk.

akal tidak berfungsi bersendirian, ia memerlukan sesuatu 'program' yang dpt digunakan sebagai landasan untuk ia membuat keputusan. program ini dinamakan iman. allah memberi kita akal untuk mencapai sesuatu matlamat, iman menentukan cara dan result sesuatu matlamat dicapai. iman lah yang membolehkan kita membezakan antara yang baik dan yang buruk.

adakah kita telah menggunakan akal kita sebaik2nya?


~~~~

usrah minggu ni tadi buat kat rumah aku. ade 6 org yg dtg. kali nih buat tafsir surah al-a'la dan merujuk kepada tafsir fizilalil quran. sblom2 nih surah2 dalam juzuk 30 jugak. sebenarnye dah 6 pertemuan, tp 3 kali aku tak dpt dtg. so byk gak la yg aku miss..

alhamdulillah walaupun tak byk, tapi aku rase sekurang2nya terisi skit cuti aku. alhamdulillah aku diberi taufiq nak hadir usrah, sedikit sebanyak dapat la recharge diri yg tgh lalai dan hanyut nih. umpamanya, kalau tgh hanyut dibawa sungai deras, tak dpt naik kedarat, dapat pelampung pun jadilah. asalkan tak lemas..tp.. takmo la terapung je kan..hmm

cuti di mesia tinggal skit.. le bih kurang 2 minggu tinggal. macam2 tak buat lagi.. aihh...

Tuesday, August 19, 2008

kek di hari jadi...


sebenarnye arituh balik kg blah mak kat jb sbb ade buat tahlil untuk allahyarhamah atuk yam... secare kebetulan plak harituh 16 ogos.. birthday aku n kaklong... since aku yg drive kete from kl to jb... bertolak kol 8.30 sampai jb kol 12 lebey... aku ngantuk giler so aku tido laa time tahlil tuh... lagipun tahlil tuh org2 pompuan jer yg join.. yerla.. sume2 tuh gang2 berzanji atuk kot... so dlm kol 4 lebih... anum kejut... "dik bgn cepat ade birthday kek".. haa??? birthday kek ape plak nih?? sape beli...

aku pun kuar la tgk kat luar atas meja makan... ade kek cokelat lilin 2 batang pastuh... time tgh mamai2 tuh perut plak lapar.. so aku makan saki baki soto ayam yg ade... pastuh pakteh nyala kan lilin tuh... then dorang ramai2 nyanyi lagi hepi birrthday untuk aku n kaklong... pas tuh aku pun tiup lilin.. pastuh potong kek...

aihh... aku tak ingat la biler last skali aku potong kek birthday untuk diri sendiri... maybe belasan thn yg lepas... tak biase pun mende2 gini...kekadan cam tak amik kesah pun... slalunye biler birthday wish2 gitu2 jer.. pastuh ade la gi kuar makan ngn family sumwhere... untuk aku kaklong n mak yg lahir dlm bulan yg same... tuh la rase janggal skit biler org nyanyi lagu bday untuk aku... hahah rase cam kanak2 pun ade

but nway... terharu gak la.. kektuh makteh yg belikan... ape jenis kek aku tak tau la tp y penting cokelate kek... beli kat secret resepi.. aku rase mesti mahal tuh... hmmm aku sebenarnye malam sblom tuh mengidam nak makan cheesekek...ingatkan sempat la kalo sblom balik jb nak gi starbuck kat amcorp beli 2-3 slice blueberi cheskek... tp sbb bertolak awal... tak sempat la... haha akhirnye dpt gak la makan kek kat jb... cokelat kek pun ok wat...

to all yg wish aku...yg sms kol 12 mlm ker... kat frenster ker.. kat facebook ker... mane2 la..thanks a lot la kengkawan.. terharu aku.. ade gak org ingatkat aku time cuti2 nih hehe... macam2 reminder korang bagi... yerla.. aku sedar aku dah tua... rambut pun dah beruban...oh yer.. aku jugak dpt unesxpected bday card... tgk tulisan kat sampul surat aku tau tuh sape.... aihh..

begitulah kisah birtday aku tahun nih... lain dari yg lain...macam biase la.. setiap kali hari jadi.. harapan aku macam2.. konon nye nak jadik org yg lebih baik.. nak jadi itu nak jadi ini... takmo buat tu takmo buat ni lagi... macam2... tp aku rase same jer stiap mase... aihh... sedo2 laskit... umur bukan makin panjang.. tp makin pendek... ajal dtg anytime jer... series tak ready...

Sunday, August 10, 2008

emak


1. mak lahirkan aku pada 16 ogos 1985 di HKL... mak pula dilahirkan pada 10 ogos 1953 di johor bahru

2. mak kejut aku pagi2 untuk gi skolah... mak sediakan breakfast pagi2... baju skolah aku dah siap digosok... mak antar aku gi skolah sblom dia plak ke skolah... n mak amik aku dari skolah.. selepas dia abis skolah... mak antar aku gi tuition mlm2.. n amik aku dari tuition...mak belikan aku buku latihan...mak bagi aku soklan2 pekse yg dia dapat dari skolaha... dalam semua2 nih... hanya allah je la yg tau betapa sabar nye mak aku dalam melayan aku... aku yg susah bgn pagi... yg kadang2 malas gi skolah.. yg mmg sunggoh tak suke pegi tuition walopun hanye subjek maths seminggu skali...lagi2 besabar ngn emo aku yg cepat marah.. cepat melenting.. walopun hanya disuruh basuh pinggan...mak tak penah abaikan pelajaran anak2... mak penah tolak tawaran jadi penyelia petang.. takut2 tak dpt nak uruskan anak2...

3. mmg mase takde org gaji dulu... mak la yg buat semuanya... masak...basuk baju.. gosok baju... kemas2 rumah... semuanye mak yg buat... mmg mak pun ade keje2 skolah yg perlu disiapkan.. tp dalam mase yg same... keje2 kat rumah tak penah diabaikan... mak pandai bahgi kan keje rumah ngn skolah... anak2 n ayah aku semuanye terjaga...tak penah aku dgr mak mengeluh... skang nih biler dah ade org gaji kat umah... mak nampak dpt berehat skit..lagi2 skang dia dah jadi pengetua...makin sibuk nampaknye...

4. sejak mak jadi pengetua... macam2 mak cerita problem kat skolah... masalah displin budak2.. masalah guru2 pun ada... cerita2 klakar pun ade... tp mak cool jer... dia kate tuh sume cabaran.. dia enjooy keje dia.. takpenah pun dia mengeluh... hmm sape yg tau keje cikgu nih... cikgu la org paling byk kene bsabar... kekadang kkite stress nak uruskan 20-30 org dalam satu mase... inikan pulak seorg pengetua... kene fikirkan masalah 2000 org pelajar... bukan pelajar aje... guru2.. tukang kebun..pekeje kantin pun kene pk gak.... kesimpulannye.. keje cikgu nih mmg satu keje yg mulia... lagi2 dibuat dgn ikhlas...

5. mak masak sedap2 belaka.. eeven lauk simple2 pun aku rase sedap.. mak bleh masak macam2... dan semuanye aku rase sedap... mak cakap dia mula masak lepas kawin... time tuh la baru nak blajar2...mak mmg bagi kiteorang anak2 n ayah makanan secukupnye... stiap hari mmg ada makan pagi... lunch... minum petang... makan malam... minum malam... kalau hari kerja... lunch maybe lauk luar.. or lauk semalam.. or skang nih... bagi aku duit makan luar jer hehe.. pendek cerita... makanan kami sentiase cukup~!... kat umah nih cam dah ade tradition... pagi minum nescafe... petang minum teh... malam minum milo... biler org lain cakap kat umah dia takde minum petang n malam... aku rase pelikk...


6. mak mmg pergas orgnyer... awl2 pagi dah bgn.. sediakan makanan... kalau hari cuti.. gi pasar.. pastuh masak tgh hari... pastuh kemas2...pastuh sediakan makanan petang plak.. poastuh dinner plak... kalau tak buat keje umah.. buat keje skolah plak.. hmmm mak didalam kesibukan nak pegi kursus..sblom bertolak sempat lagi uli tepung nak buat karipap... so that org gaji leh goreng time2 dia takde nnt...

7. ape yg aku nampak... mak mmg isteri yg taat... mak tak penah marah2 ayah... mak dgr je cakap ayah...mak sediakan semua cukup untuk ayah.. makan cukup..baju cukup... one thing yg aku kagum.. mak takmo ayah buat keje2 cam gosok baju.. sidai baju.. basuh pinggan...sbb dia kate tuh bukan keje suami... biler sumthing yg mak nak tp ayah tak agree... mak tak melawan... mak sabar jer.. aku faham sgt biler mak berdiam diri..maknenye dia tgh sabar... mak cakap mak nak jadik isteri solehah... berdosa melawan suami...

kalau nak senaraikan semua pasal mak... mmg takkan abis... aku mmg rase mak aku mmg gempak...aku bangga dpt mak cam nih... rasenye takde org lain cam dia..kagum...aku syg mak aku... aku nak dia sentiase sehat..sentiase ceria.. sentiase bahagia...

mak nak menantu yg macam mak...susah la gitu sbb takde org dlm dunia nih macam mak hehe

kite anak2 jgn la menderhaka pada mak.. syurga itu dibawah tapak kaki mak...


selamat hari jadi mak~! =)

Monday, August 04, 2008

ada apa dengan redang?


1. dgn rm300...dpt bot pegi balik, 2 mlm chalet... makan breakfast, lunch, minum petang, n dinner + BBq..3kali snorkeling trip @ pasir panjang, taman laut n pulau ekor tebu...

2. bukan semua org boleh bawak bot... kalau tak kene cuaca silap2 bleh stranded kat pulau..

3. tengok air laut yg biru depan mata dah cukup menenangkan

4. jeti bukan saje tempat bot turunkan penumpang.. tp juga tempat pelancong menunjukkan keberanian membuat aksi terjun freestyle...

5. pasirnye halus... mungkin terbentuk daripada batu2 karang yg hancur... sesuai untuk pelacong menanam diri masing2... dan membuat bentuk mermaid...

6. pantai disini adalah hak semua orang awam... nak main pasir tak perlu bayar... dan bil juga takkan dikeluarkan sesudah main pasir

7. sekadar ada net volleyball... pelancong juga boleh menunjukkan bakat2 terpendam dengan bermain volleyball bersama2 pekerja chalet

8. abe2 chalet sume tough2 belaka... mereka sume berbakat dlm mengendalikan bot.. memasak.. memetik buah kelapa... bermain volley ball...berkaroke... mereka semua mempunyai minat yang sama iaitu menontot animal planet dengan tekun sambil isapokok selepas dinner..mereka boleh bertutur dlm bahase trenganu, kelantan dan juga siam... kecuali abe nathan... the only indian kat pulau tuh... org kate laa..

9. ikan jerung kecil di kawasan terumbu karang hanya dikenali sebagai "bebishak"
(baby shark)

10. obor2 ada macam2 saiz... ada sekecil tapak tangan ada sebesar kuali... yg kecil sudah cukup untuk membuat penerjun2 kamikaze jeti kecut perut...

11. batu karang itu tajam... so jgn pijak~!... sediakan plaster luka secukup2nye

12. ikan nemo @ clownfish ade habitat yg unik.. yg penting dia takkan dtg pada kite biler dihulurkan roti kepal...

13. redang merupakan tempat penyu mendarat... penyu @ piuuuuu piuuuuuu tidak dipanggil kura-kura laut!

14. pakai sunblok takkan berkesan...kalau itam tu redha jer laa... gelap muka tuh lebih baik dari gelap hati

15. makan dan berendam dalam air ialah aktiviti sepanjang hari...

16. hammock ade byk... tp dia takkan buai sendiri...

17. nak snorkel perlu bayar 20 inggit untuk alat2 n life jaket... pastikan alatan tiada lobang2 yg boleh dimasuki air... juga pastikan tak terjatuh semase snorkeling..

Tuesday, July 15, 2008

ada apa dengan KK?

kota kinabalu... ibu negeri sabah... bandaraya yg terletak ditepi laut..pusat bandar takde la besar sgt... macam melaka/kuantan gitu...yang menariknye KK nih... macam2 ada... kk ada pakej yg lengkap untuk org yg nak cuti2 malaysia..

kk ada pasar filipino... kat situ mmg macam2 ada... seafood mentah yg murah2.. sayur sayuran.. buah buahan... kalau lapar bleh cube makan seafood bakar... takpun bleh try mee goreng or bakso... cumenye.. kalau sape yg tak biase makan tempat2 selekeh nih.. susah skit ah..mungkin takde selera langsung tgk makanan2 tuh... takpun end up dpt diarrhoea... heheh

kat KK jugak terkenal ngn mutiara... orang cakap sini murah.. mutiara ada 2 jenis... seawater n freshwater... yg seawater lagi mahal dari freshwater.. bentuk dia lebih bulat n berkilat... orang pompuan kalo datang sini sure suke sbb katenye jeweleries kat sini murah lagi dari semenanjung...

kat KK nih byk wayang... semuanya walking distance dari hotel... ade cathay cinema.. ade GSC... kat center point ada wayang pe tah... sbb wayang nih dekat ngn hotel.. kiteorang arituh 2 mlm tgk wayang.. wanted n hancock..

kat ngn kk juga ada pulau2 cantik... ade manukan.. ada sapi.. ada mamutik... arituh kiteorang gi manukan... bayar 23 inggit untuk boat return "pakcik sepakat" + terminal fee..dari kol 10 sampai kol 5 ptg.... kat situ bleh snorkeling... tracking pun bleh... yg paling syok sambil snorkeling bagi ikan makan roti... nih mmg priceless...

kat KK ada wildlife park... kat lok kawi... macam2 binatang ada...sesape yg penah tgk satu spesis monyet yg idung nyer cam batang berjuntai kat national geografic... bleh la gi situ tgk depan mata... namenye proboscis monkey...entrance 10 heeeinggit

gi KK tak sah kalau tak gi kinabalu park... tempat tuh kat kundasang... lebihkurang 2 hours drive from KK... park tuh kat kaki gunung kinabalu... kalau nak gi better sampai awal skit.. kalau lambat puncak kinabalu tuh dah covered ngn awan/ kabus.. so tak best ah... kat situ ade byk trail untuk tracking.. prepare fitness level yg sesuai.. kalau tak mmg pancit... pastuh pakai kasut yg sesuai... jgn pakai sandal jer... even sandal ACG nike pun jgn... bukan ape.. sane byk pacat... kang dah kene gigit ada yg meracau2 plak hehe..

bagus kalau sewa kete kat sane... 100 inggit semlm... sewa 2 mlm... untuk gi tempat2 luar KK... macam kundasang tuh... but dont expect kete ala2 europcar or budjet sbb u'll get 12 yo iswara hunchback... yg macam dah setengah abad idup...


macam2 lagi sebenarnye ada kat situ... tp aku bleh simpul kan.. pegi KK 4 mlm mmg berbaloi... sape yg suke snorkeling + jungle tracking + makan ... pegi la KK... aku sebenarnye tak puas arituh snorkeling n tracking...

Monday, July 07, 2008

okeh.. sume dah ready... barang dah siap... tiket dah print.. hopefully sume ok.. harap2 flight tak delay ke awalkan ker..risau gak..stakat nih takde lagi notice dari mas pun...lagi pun MAS tak cam air asia.... jgn tinggal flight dah laa...

so ade 5 hari kat KK.. tak plan nak buat ape lagi.. sampai sane baru pk...

hmmm lagu aku tuju untuk anwar ibrahim n najib razak...



sekian...

Tuesday, July 01, 2008

sedar tak sedar dah sebulan aku cuti kat mesia.. cara macam baru seminggu lepas aku balik... hmmmade produktiviti ke aku setakat cuti ih?? tah laa aku rase cam tak sgt... buku yg aku plan nak bace pun tak abis2... kerja yg mak ayah suruh aku buat pun tak mula2 lagi...

hari2 aku rase idup aku sama.. kata2 " semoga harinih lebih baik dari semalam.. dan esok lebih baik dari harinih" mmg takleh apply kat aku...

mmg... kekadang aku rase bosan... kekadang aku rase lonely... sampai tahap dimana semlm aku cakap kat mak...aku dah tak tahan sgt sbb bosan... aku nak mak buat baby so that aku ade adik nak buat main2.. tp tuh mmg tak masuk akal.. aku cakap aku nak bela kucing bleh buat main2 gak... tp kucing nih kang berak rata2... so last2 aku cakap aku nak kawin~! haha

selepas berkali2 dgr kata afdlin shauki " kalau anda rase gersang, keseorangan, sepi.. bla bla2... tgk la citer sepi sbb citer ini mmg untuk anda.."aku tanpa pk panjang terus ke midvalley kol 12 nak tgk citer tuh... oooh mmg aku ade plan ngn bebudak lain nak tgk citer tuh sesame.. tp takpe ah.. aku dah sepi giler nih... citer tuh mmg untuk aku hahahahaha

sepi...

nak comment secara mendalam cerita nih.. malas ah... ulas panjang2 pun... bukan orang paham... ikut treshold masing...filem yg mempunyai 3 kisah... 3 kisah yg dihubung kan melalui satu scene kemalangan diawal2 permulaan cerita...

tak tau ape sebabnye... aku tak rase feeling sgt pun biler tgk citer nih tadi... cume ade la bberape scene2 yg menarik... tp tah laa.. maybe sbb expectation aku tinggi sgt sblom tgk citer nih.. then biler dah tgk... macam tak capai expectaition aku... so overall aku bagi rating 3.5 /5 jer laa... macamane nak improve citer camnih??? aku rase tambahkan lagi soundtract2 yg lagi catchy... baru ade feel.. lagu the lima - kau ada dia sedap

rasenye vanida imran cakap ade unsur 'intelektual' dlm filem nih... ade ker?? yg mane?? tp kalau la nak amik pengajaran dari citer nih... pengajaran yg aku dpt.. if u love sumbody.. cakap cepat2 takut terlambat...hmm kalau sayang kat mak pak kite luahkan lah rase syg kat dorang... sbb esok belom tentu dorang ada... kalau kite sayang kat seseorang..just cakap takut2 suatu hari nnt akan menyesal... cewahhh macam dalam chicken soup..

dalam wayang sebelah kanan ade 3 gadis sekawan... sebelah kiri ada seorang gadis... 3 tgadis sekawan nih aku menyampah skit..suke cakap2 kuat... "haaa dah agak dahhh..." " alaaaa sedih nyerrrr..." pastuh borak sesame dia kuat2 gak... hello... nih bapak ko nyer wayang ker??? sib baik ade gak saki baki nilai sabar dlm aku neh.. kalo tak makan pelempang seko2... yg belah kiri aku nih..cam aku gak tgk sorang2...sambil tgk pegang handpon... agaknye tunggu pakwe tp tak sampai2 kot... nak je aku tegur " saya kesepian.. awak kesepian gak ker??"... tapi takpe laa.. biar dia ngn dunia dia..


hmmm puisi yg diambil dari cerita sepi..

bisik ku pada bulan
kembalikan temanku
kekasihku, syurgaku,

tanpa dia malam menemaniku
sepi memelukku

bulan jangan biar siang
biar alam ini kelam
biar ia sepi seperti ku..

cewwaaaahhhh feeling gitu haha



----------



alhamdulillah aktiiti kebajikan kat rumah kanak2 shifa' dah selesai... seronok rasenye biler 1st time bergaul dgn anak2 orang asli...ada yg dah lame tinggal disitu.. ada yg baru 2 hari...dorang agak passive... inferior... senyap tak byk cakap... aktiviti yg kiteorang buat kecil2an jer... ade sedikit motivasi pada hari sabtu... n bawak jln2 klcc.. naik skybrigde and masuk petrosains...untung gak dorang nih... aku dah dok bandar lame.. umur dah 22 thn baru merase naik skybrigde... nih dorang baru 2-3 hari kuar hutan dah dapat naik...


tp biler aku tgk skali lagi gambar2.... rase kesian tgk dorang nih..dorang pakai makan minum mmg cukup..tp dari segi pelajaran ker... dorang ketinggalan skit...lagi2 dorang nih berjauhan ngn family...nasib dorang tak sama macam kita...sedikit sebyk buat aku rase bersyukur...

Sunday, June 22, 2008

i dont feel ugly if i wear selipar...

malaysia nih negara panas... bukan sekadar panas.. tp lembap...untuk orang cam aku... cuaca cam nih buat aku tak selesa... bukan ape.. aku sedar yg aku nih cepat sgt berpeluh.. bukan berpeluh biase.. tp sungguh luar biasa... hinggakan aku kene bawak sepeket tissue biler kuar bejalan...dalam bangunan berhawa dingin pun aku kadang2 tetap akan berpeluh.. mungkin perkara ini normal pada org lain juga... lantaklah...stakat nih takde night sweat + weight loss lagi...

stiap kali aku ke luar.. aku perhati rata2 orang ada fesyen masing2... seluar panjang atau pendek... t-shirt atau berjaket...kasut sukan kerr..kasut kulit kerr... sandal mahupun selipar jepun.. masing2 ada keunikan tersendiri... semuanya mengikut keselesaan masing2... bagi aku... bert-shirt round neck, sluar 3/4 dan berselipar (lebih bergaya jika disebut flipflop) sudah cukup selesa untuk aku... simple...low maintainance

aku pernah ditegur baru2 ini oleh 2 org kawin semasa menonton kungfu panda... "ko nih pakai cam nak pegi pasar laaa..hehhehe"... hehehe tuh laa.. aku pun kekadang rase camtuh... tapi nak buat camne.. aku dah biase berpakaian camtuh... dan dah biase dgr kata2 camtuh.. yelah.. yang penting aku selesa dgn ape yg aku pakai... aku tak pakai pakaian yg tak selesa semata2 nak ikut trend... dan aku jugak tak pakai pakaian yg mahal2 yang aku tak mampu nak beli... aku pakai ape yg aku ada.. ape yg aku suke.. ape yg aku selesa.. dan ape yg aku mampu...

mmg kekadang aku rase diri aku nih selekeh... tak reti nak bergaya... yes thats true... tp tah laa... adekah sbb aku tak amik kesah penampilan diri??? tak kisah dgn kata2 org??? aku tau aku pakai t-shirt2 no brand... tak pun shirt2 free seperti tshirt "hari aids sedunia"... "kelab prostar"... tshirt2 yg ayah aku dpt free pastuh bg kat aku.. hehehe tp... aku rase ok jer... lantak la org kate ape... aku mmg tak peduli sgt kate2 org... aku kuar ngn family pakai camtuh pun dorang tak kate ape... or maybe sbb dorang dah tak larat nak tegur2 pasal pakaian sebb aku dah besar??? hmmm

tapi yerlaa.... makcik aku penah cakap... "orang laki nih tak reti bergaya...jgn la selekeh sgt... biler ktie org pompuan pakai lawa2.. dia relek jer pakai slekeh2..."... hmm dlm hal nih aku setuju gak... aku dulu slekeh2 jer kuar ngn ex.. dia ade gak sound mende yg same... aku rase mmg betul pun... tapi aku rase tuh sesuai dlm konteks "pakwe-makwe" or yg dah berumah tangga... buat masa skang nih... aku tak perlu pun dressing untuk attract org... takmo pun nak attract org.... aku ok jer camnih.... biler dah sampai masenye.. pandai2 la aku dressing nnt... hahahahha baru meletoOOop~!! bluekk


----------------------------

peta rumah pengantin selalu tipu~!


dulu aku pernah tertipu dgn map kawin nabil kat bangi.... pusing2 sampai sejam lebih... rupnye dekat jer...

dan kalinih.. aku tertipu dgn map kawin adik ipar nabil plak... si najmi ..( nih adik bradik penipu ker?? heheh joking).. dlm map nampak simple.... sampai k.klawang nampak mahkamah belok kanan... nampak balai polis belok kanan lagi... pastuh lepas skolah sampai la rumah tuh... tp dorang lupe nak bubuh sumthing kat map tuh... dari mahkamah ke balai polis spg pertang tuh 32 KM~!!!!!! hampesss aku dah abis excited biler tiba k.klawang... rupenye kene naik turun bukit lagi...

but nway... wedding tuh ok laa.. simple jer... style2 kampung biase laa... budak galway yg datang cume kami ber enam jer... najmi pun a little bit excited la biler nampa kkiteorang masuk rumah time dia tgh bersanding.... hehhe... aku pk.. biler turn aku plak nih?? hahaha


..----------------


smlm tgk FA cup final selangor lawan kedah... exciting.. but dissapointing... manetaknye... fan selngor jer 3/4 stadium... dah la main kat tempat sendiri.. pastuh kalah plak... dah control game giler2 pun takleh nak menang gak... defender bodo cam haramm... tension... baru ingat nak folo balik bola sepak selangor cam skolah2 dulu... tp.. ah malas laa..

Friday, June 13, 2008

lalallaa


cuti baru 2 minggu... makan makin byk... tp buat keje tak byk... pegi jogging tasik 2 round dah penat... jogging pagi2 rase cam jogging kat hongkong... ade group buat taichi.. ade group menari pop...time petang2 area tasik jadik tempat pakwe makwe bertenet..kat pondok tuh ade aksi lempang melempang drama tamil.. kat pondok nih ada cerekarama "push up-sit up" melayu.. kat pondok sana ade kes laki curang ngn bini... pendek citer... macam2 ada kat tasik taman jaya..

aku lunch sorang2... weekdays sume makan luar... skali jer makan umah... sedey2...

aku dah gi midvalley, OU, amcorp mall, lowyat..pavilion... sorang2.. aihh

gi dermato clinic kat hkl arituh dia kate takde pape yg malignant pun kat kaki aku.. dia kikis2 papule tuh .... bagus la..

balik2 ngadap komp.. tak pun tv... pastuh komp balik.. patuh tv... aihh..mane tak buncit...

panass.... dlm umah pun peluh2...


hmmm...

Sunday, June 01, 2008

frankfurt - kuala lumpur

- dlm flight dok pecah2 ngn rafiq nasrul intan sbb makcik counter gate bodo takmo kasik ktieorang dok in group
- seat aku 39 E kat bontot kpl trbng n screen aku slightly 10 cm to the left... aku mintak tukar seat so dpt la 38 E... still kat bontot tp screen kat center
-flight delayed 30 minutes due to heavy rain
-time take off compartment atas kepala aku tetiba terbukak... sib baik tkade pape jatuh hempap kpale aku...
-sbb dok kat bontot aku dpt lunch vege pasta... what the heck?? aku masak sendiri lagik sedap.. nasrul cakap dia dok kat depan dpt sate... damn..
-aku dok sblah mamat german (kot).. 95% of the whole juorney aku tgk dia tido jer.. tak makan langsung... cume minum air kosong 2 cawan.. kagum2..aku cume tido 2 jam jer
-citer melayu 'otai' dlm inflight entertainment mmg pilihan yg bangang... option lain takde ke?? bangang
-main bejewelled sampai sume top 5 markah penuh ngan nama aku
-documentary pasal petra sungguh interesting...
-terbahak2 aku gelak tgk 1 episode my wife n kids sampai makcik german sblah aku terjaga tido..
-sblom sampai aku tgk jumper tapi tak sempat abis... kalau aku jumper takyah aku susah2 balik naik flight..
-first thing on my mind biler nmpk ayah kat arrival hall... "kurus gilerrrr".. mak sehat2 as always =)

klia-rumah

-breakfast kat RnR nasik lemak n nescafe...nice..
-aku nampak semut n aku rase pelik...
-rumah dah jadik museum dgn adanye meriam 2 bijik..
-sib baik bilik aku still cam dulu...
-reflex still laju biler kene gigit nyamukk..
-alhamdulillah comp still elok n streamyx still ada eventho a lttle bit slow..
-n now im soooooo jet lag... tido kol 11 pg sedar2 dah 6 petang... adehhh
-tak jumpe kaklong lagi.. sbb keje.. kesian...



so.. what to do next? hmmm tah le..

Thursday, May 29, 2008

makin byk aku tgk gambar2 mase trip eastern europe arituh.. aku rase makin nak marah... nak maki pun ada..



sabarr...



sabarr......


GET A CAMERA N SNAP UR OWN PICTURE~!!!

kalo malas sgt.. bawak photographer sendiri...

whatever in this blog.. stay in this blog..kat luar lain citer

Wednesday, May 28, 2008

ku berlari...




11.23 mlm... turun aje dari kpl terbang aku lari lari lari lari dan lari lari lari lagi... lari laju2 lari lari lari lari lari lari kiri kanan lari lari larilari 11.27 mlm lari lari lari lar naik tangga turun tanggai lari lari dan lari selit kiri kanan kiri kanan dan lari lari lari.... 11.31 mlm imigresen lancar... lari lari lari dan lari... redah kastam redah sume orang.. 11.35 laari lari lari redah ujan...

11.37 di depan bas...tertulis "00.30"... alhamdulillah ada bas 12.30 mlm rupenye...ingatkan cume 11.30 jer... dpt jugak balik galway malam nih...syukur2... tp ..."hampes.. buat sakit kaki je aku lari laju2..."


keputusan lumba lari "sape laju dia menang":

1.rafiq
2.jawa
3. fahmi

4-8: ezal, hani, anis, amira (keputusan tak rasmi)

9-13: mereka mungkin sekadar berlari2 anak... mungkin kerana kasut tumit tinggi, pakai flip flop @ selipar jepun, kontrol ayu, kontrol cun, jaga sopan santun, takut topi terjatuh, posing depan "paparazzi", bergambar dgn peminat2, beg berat, badan berat, perut sarat dgn istanbul, kaki melecet, dan macam2 kemungkinan yg lain...


sampai rumah pukul 4.00 pagi... sib baik ada nasik goreng nasrul buat.. perut mmg tgh lapar... pas makan solat subuh.. then tido..


adeh.... pening2 la plak.. sakit tekak.. sesema... tahan jher laa...


....................................


sekadar catatan:

vienna.



-bas student agency mmg mantap... macam naik kpl terbang
-hostel kat vienna mantap gak... cam apartment.. cume jauh skit dr city center
-ade a few tempat2 yg boleh dilawati kat vienna... tp takperlu masa yg lama.. 1 hari cukup...
-dpt tgk pameran tutankhamun..kecewa sbb tak dpt tgk real mummy...hampess
-as usual... makan mcd jer...
-weather ok.. kekadang cloudy...

budapest


-hostel ok.. cam apartment gak... bak kate org.. "luar stinggan dlm kondo"
-bandar... lawa... byk tempat leh dilawat.. area buda lagi menarik.. sbb ade bukit2..
-naik bot bosan.. maybe sbb dah penat...
-paling syok masuk jewish synagogue... pakai ketayap kecik...
-sini ada makanan halal... restoran istanbul tuh mantap gak.. harga ok... byk choice.. rase pun ok...
-weather cerah.. panas...


overall

-bandar2 eastern europe nih not bad...satu sume cam same jer..
-orang2 dia tak la seteruk yg aku sangka... thanks to makcik X yg guide kan ktieorang dr deak ferecn ter ke train station naik bas sbb metro ade hal...
-harga barang2 ok kot... ade murah ade mahal...
-should i recommend to other people? yes... pegi jer laa sekadar tgk2... tak perlu lame2.. kalau rajin blajar la hsitory2 yg ader..






............


peer pressuuree

(borak2 pendek di bilik aku)

aku: oiii najmi.. pehal tetiba kawin nih
najmi: hehehehe.. laaa takkan nak tunggu ko kawin dulu kot
zaquan: haha ko pasnih kene kawin jawe... thn depan turn ko plak..
nabil: cube ko tgk statistic... sume pres dah kawin...
najmi: ko kawin nnt jemput aku jadik bestman ko hahaha

aku: alaa lek2 aaaahhhh (dlm hati: arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh)

Thursday, May 22, 2008

salam prague

alhamdulillah perjalan galway-dublin-prague lancar... sampai gi hostel kol 1 lebey... location mmg strategik... betul2 dkt area old town... sume tempat dkt2... so takperlu naik public transport kalau tak penat...

hmmm bilik hostel ok... selse eventho sempit skit... breakfast providede... ramai gak yg dok hostel nih...

tp weather tak brape elok... cloudy... n sumtime rainy... hmmm sejuk pun yer... pakai jaket yg aku bawak mmg tak cukup hmm..

hari nih ikut guided tour around prague... for 600 Kc (dlm 25 euro).. tour guide bawk jln2 tgk2 prague.. memula aku malas nak ikut tour.. sbb ak urase cam bosan.. malas nak dgr sejarah2... sbb budak2 lain nak jugak ikut tour.. aku pun folo.. tp in the end... aku rase best gak.. sbb byk gak mende2 menarik yg aku rase aku takan dpt kalau tak ikut tour... hmm tour mula dari national museum.. n last skali kat prague castle... hari ttp hujan... so aku beli payung 100 Kc...


harinih Man u dah menang champion loeageu.. kemenangan yg agak lucker... aku tak dpt tgk full game.. dpt tgk extra time n penalti jer... tuh pun tgk skali ngn brade reception kat komp dia.. penalti sunggoh mendebarkan.. tp bagus.. malam nih aku leh tido ngn tenang.. haha

esok gi vienna... tiket bas dah beli... bertolak kol 12.30 tghr... tiket bas harge 276 Kc...

Tuesday, May 20, 2008

exam dah abis alhamdulillah.. rasenye ok...

so skang nak siap2 gi jln2.. yeahhh


eastern europe here i come~!

Saturday, May 17, 2008

testing 1, 2 ,3...

time2 nak exam nih laa aku pi download software acoustica mixcraft 4 nihh....takde keje betul.. mantap gak software nih.. bleh gune untuk edit2 lagu.. buat2 lagu... senang gak nak gune... aku try buat background music in key D...then melodi tuh main taram jer...takmo la ikut canon in D sebijik2...hahah bunyik cam barai..tak ikut tempo... tp ok la kot...byk yg bleh improvise lagi... hahah pasnih bleh buat studio... hmmm yg aku perlukan skang soundcard untuk komp... baru bleh buat direct recording...




exam td ok kot.. cume mungkin sbb dulu aku penah fail BS.. so aku tak berani nak cakap la..dulu condifent jer lulus.. skali tgk2 fail.. so kalinih aku tak bleh overcondifent... tp takpela... aku dah usaha.. tawakal jerla... exam tinggal forensic jer lagi ari isnin.. the day after that gi prague-vienna-budapest~! yeahhh

Monday, May 12, 2008

tagged by hana medertainer~!

7 random facts about me:

-lahir kat HKL pagi jumaat... elective caesarean
-penah tinggal nih KL, PJ, seremban, kuantan, dan melaka, jasin, kuala pilah
-penah wakil pahang dalam acara "kata" untuk karate-do masa umur 13 thn
-penah injured bahu kanan (5thn) sbb jatuh katil, patah ulna n radius kiri (10 thn) jatuh pokok, dan patah clavicle kiri (15 thn) masa main bola)
-penah bela berbelas2 kura2 sepanjang idup
-rabun warne..mata silau biler drive waktu malam
-sgt2 suke travelling, cooking, gardening and listening, main gitar

7 things that scare me:

-mak ayah marah
-patah tulang lagi
-duit ilang
-oral exam
-rumah tebakar
-fail exam
-matahari terbit sblah barat


7 random music at the moment:

akon - sorry balme it on me
a. ramlie - salam muhibah
oag - generasiku
nidji - breakthrough
maya karin - bintang
nordin ahmad, latifah omar - gurindam jiwa
ally noor n mastura - apo kono eh jang


7 things I say the most:

-heheheh
-ekekekke
-haah
-yerla..
-hek elehhh
-siot ahhh
-hmm...




7 things I treasure the most:

-happy family
-gitar
-komputer
-jam
-camera
-handpon
-desklamp



7 "first time" things I ever did:

-sembelih ayam
-tgk puteri gunung ledang late nite kat midvalley n tido spearuh jalan
-naik gunung ledang
-camping kat ladang getah
-ronda kl kol 3 pg pastuh tayar pancit
-"memelat" udang kat sungai ngn atuk
-makan landak masak kari



7 people to do this:

-wakil rumahketat
-hani
-farah
-azreen
-pulut
-amiramir
-najmi



sekian...

Saturday, May 10, 2008

22 hari lagi nak balik msia..
rase macam baru jer lagi aku balik mesia thn lps..
terigat aku ade tulis entry pasal nak makan ape kat mesia..
sedar2 dah setahun..
cepat masa berlalu..
ape ek aku dah buat dlm masa sethn nih..
hmmm

Monday, May 05, 2008


usrah jumaat lepas buat kat rumah aku..so yg dtg zaquan, nabil, exco n najmi.. amin n azri tak dtg.. sbok exam agaknye.. pengisian kali nih pun agak ringkas.. mungkin sbb masing2 sibuk nak study untuk exam.. lepas baca ma'thurat.. rafiq sampaikan sebuah hadith dari hadith 40... kalinih hadith ke 34...keharusan mengubah kemungkaran..
" barang siapa diantara kalian melihat suatu kemungkaran, hendaklah ia mengubah dgn tangannya.jika tidak mampu maka dgn lisannya. dan jika ia masih tidak mampu, makan dgn hatinya dan itulah selemah2 iman."



hadith nih mungkin dah biase dengar.. tp kalinih aku terasa "makan dalam" gak la.. lebih2 lagi biler mereka asik beri contoh dimana seorg "pemimpin" perlu mencegah kemungkaran, dengan menyeru kebaikan terlebih dahulu.. "amal makruf nahi mungkar"

"maknenye untuk mengelakkan kemungkaran tuh berlaku, at first kenelah sediakan suatu 'suasana' dimana kemungkaran takkan berlaku"

tetiba aku teringat lecture health promotion "make the healthy choice the easy choice"...ape kaitannya?

aku lebih byk mendengar dr bersuara..aku rase seolah2 sesi usrah kalinih mmg nak tujukan untuk aku... aku rase jer..



............





cuaca kat galway sejak 2-3 hari nih menarik.. tak hujan sgt...byk sunlight.. suhu pun agak panas..biler petang2 aku terasa macam ada suasana petang kat malaysia...aku rase bosan dok dlm rumah.. rase nak kluar.. aku ajak budak2 nih kuar jln2.. tapi masing2 tak mau.. aku rase nak kluar gak..tp nak kemana??? hmmm..



malam nih langit agak cerah.. skali lagi rase nak kluar jln2.. kalau aku ajak budak2 nih mesti dorg kate aku giler.. tp rase nak kluar gak.. tp kemana?? hmm..


"look at the sky tell me what do you see
just close your eyes and describe it to me..."
..................................

last skali rabu mlm kamis lepas.. so dah 4 hari... tgk bape lame bleh betahan... nic gum baru aku gune 3 bijik jer..

....................................

kes report skit lagi..
pastuh spm plak.. adeh..
pastuh exam forensik n spm plak.. argh
pastuh jln2~!! yeahh
pastuh balik mesia..~!!! yeyeahh

Wednesday, April 30, 2008

ben n jerry's chocholate fudge brownie...

aku: ko pesal nak carik stok jejauh nih? tempat ko takde ker?

fuad: tempat aku ade stok.. tp limited... payah dowww

aku: tempat aku takde la byk... tp aku rase sume stok2 stil bleh pakai laaa... ko nak mai la datang sini hahahaha

fuad: alaa.. ko datang la sini bawak... stok tempat2 lain takkan ko tak tau?? dublin kerr...

aku: tempat lain aku tak tau ah.. kat dublin byk... tp aku taktau sgt n aku takleh jamin stok baik laa... bukan sume mende baru... byk yg 2nd hand... takpun dah expired... yg tak lepas quality control pun ada... tgk nasib laa.. tp kalau dpt yg refurbished punyer pun ok gak...

fuad: cantek ah gitu... nnt ko mai bawak se dua..

aku: mampus.. nak carik sendiri...


...........................



nowadays people start to talk about kawin.... pehal nih??? tetiba cam demam kawin dah sampai.. sblom nih takde plak org slalu sebut2... nih jam tak sah kalau tak citer pasal kawin... apekah???

aku pun takleh elak citer pasal kawin... lagi2 biler dpt tau cousin aku yg blajar kat uk muda 2 tahn dari aku nak kawin bulan ogos nnt..sioooottt... kecik2 dah nak kawin... dah le langkah bendol... tercabar sunggoh~!

pehal nih??? pehal org dok citer pasal kawin nih?? dah sampai seru ker??? aku pun knape nih?? apsal dok citer kawin nih?? nak kawin ker??? nak kawin ngn sape huh???


suatu mase dulu aku pandang serong skit kat org yg nak kawin awal nih.. ape citer menggatal nak kawin muda2 nih... dah puas idop bujang ker???? ko takde life ker???


tp skang nih agak berubah... aku pun tak rase kawin tuh cam membebankan... mungkin membawa lebih membawa kebaikan...papehal pun tunggu jer laa... the time will come hahah~!


...................



yes... quitting is hard but not quitting is harder... so tadi on d way ke sport hall aku gi singgah farmacy beli nicorette gum.... sioot mahal nak mampus... 9.95 euro dpt 30 bijik... 1 bijik 4mg nicotine equivalent to lebih kurang 3 batang kok dunhill... nway... nih first time beli.... i should give a try.. hopefully it works....



~ubah gaya hidup~

mari layan lagu lama... hahaha classic sunggoh~!


Wednesday, April 23, 2008

immature~! haha


sape makan cili..dia terase pedas...


hmm..watever yg berlaku baru2 nih... eventho teguran diberi pada 'kumpulan' ..bukan serangan peribadi... aku personally rase a little bit kecewa... ape kurangnye aku?

tah la.. kalau bab2 pergaulan nih.. mungkin untuk aku perkara tuh masih 'kabur'...

bukan lah nak kate diri nih dah baik giler... atau 'perfect'... tp aku dah cube untuk membaiki diri... sejak aku putuskan hubungan dgn si X last year... aku rase aku dah berjaya dah control bab2 pergaulan ni... aku dah tak gi 'dating2' nih... aku rase tak penah pun lepas tuh aku ade kuar ngn mana2 pompuan berdua duan... oh yer ade laskali dulu mase kat mesia.. tuh pun terjumpe klasmate lame kat carrefour midvally.. pastuh pi makan donut kat dunkin' donuts.. tuh ker... lepas tuh? hmmm tah laa.. rase camtakde.. kalau yer pun kuar makan ramai2..

so... takkan sbb BBQ klas jer... aku dianggap social giler nak mampus dan tak reti2 nak jaga pergaulan... aku confius... aku mmg amat amat amaatt terase personally...



takpe laa... nobody is perfect... but we can try to be perfect...nothing is impossible.. secare rationalnyer... nampak gaya byk lagi yg kene diperbaiki... tp nak baiki ape lagi? aku pun tak tau... hmmm...nway... alhamdulillah aku masih ada fikiran yg waras untuk berfikir dan menimbang...

Tuesday, April 22, 2008

" telah semakin dekat kepada manusia perhitungan amal mereka, sedang mereka dalam keadaan lalai (dengan dunia), berpaling (dari akhirat)"

al-anbiya', ayat 1



..antara pengisian usrah ringkas malam ini...
..terasa amat terkene pada diri...


..fikir dan reflect..

Monday, April 07, 2008

apekah itu visual mathematician?

Your IQ score is 124!

Visual Mathematician You have a strong ability to process visual-spatial and mathematical information and this, combined with your logical mind, means you are a Visual Mathematician. You can manipulate multiple parts of the picture (or problem) to come up with a solution and can understand the "big picture," which is partly why people may turn to you for direction.

Like Einstein, your ability to detect patterns and your skills in maths and logic, make it natural for you to come up with ideas and theories that simplify processes for everyone.

(tickle.com)

ngahahahah aku cam einstein sioooot~!




.......................

tadi tepon rumah... mak ayah baru balik dr dr portdicson katenye... ada family day jabatan kesihatan wilayah... ayah cakap dia dah tukar toilet bowl bilik air aku... hahaha bagus ler.... takde la pasnih aku kene siram sendiri sbb flush takleh pakai... aku tanye ape lagi dah berubah kat umah tuh.. dia cakap adelaa.... tak suprise ler kalau bitau skang...

adehh... tak sabonyer la nak balik umah... hmmm tiket pun tak beli lagi... hmmmmm

Sunday, March 30, 2008

jalan-jalan carik makan

19 march
-makan kebab jer...tuh jer kedai yg kiteorang jumpe lepas check in bajet hotel kat paddington... sbb dah lapo.. makan jer la... rase ok kot...harge pun ok...

20th
-english breakfast(bake bean, telur mata 2 bijik without sausage n bacon, toast).... hotel bagi...aku tak suke sgt bake bean....

-lepas jln2 tgk bigben, london eye, trafagar sq, china town, gi japan center kat picadily beli sushi2 sedap n makan kat leicester sq... then gi minum2 kopi kat covern garden...


-pastuh gi bayswater makan noodle kat kedai chopstix... pastuh jln2 jumpe kedai ayam goreng... beli chiken wings n bawak balik hotel
-mlm gi tgk teater wicked kat victoria


21st
-lepas abis madam tusod.. gi edgware road... skali lagi makan gorengan ayam... chicken wing... ribs...kat chicken cottage


-pastuh beli baklava (manisan yg mmg aku suke)
-gi oxford street window shopping jer..
-malam makan subway halal kat bayswater.. best giler... dpt makan sandwich turkey... yg aku pelik dia cakap daging2 halal nih sume dr ireland... mase bebual ngn mamat subway tuh.. dia cakap kat ireland pun ada subway halal.. bior benor???takde pun kat galway.. ke aku je yg tak tau????

22nd
-kat portobello market makan seafood platter... rupe cam fishball2 gitu... sedap gak laa... lame tak makan fishball...
-then makan kat satu kedai melayu namenye "makan".. makan nasik putih, ikan asam pedas n sayur apetah masak lemak....
-oh ye kat market tuh aku makan buah sedap2... aku beli straberry, cherry and berry2 yg lain... sedap sunggoh


-mase petang. kat area tower of london tuh makan fish n chip... saje je nak mengunyah...
-sbb nih last nite kat london... kiteorang buat 2nd round trip... pegi balik picadilly beli sushi... gi edgware road beli baklava .. so kat bilik hotel mmg penuh dgn makanan..
-mlm makan nandos halal kat bayswater.. aku n anum order 1/4 chicken + 2 side dishes.. kaklong order 10 chicken wings... kaklong makan 3 jer... selebihnye aku n anum makan ehehe


23rd
-sblom aku naik train ke sheffield... aku abiskan makanan yg ada... buah2... baklava... n sushi yg beli smlm... buah2 n baklava yg tak abis aku bawak gi sheffield
-kaklong ikut anum balik belfast.. aku gi sheffield jumpe classmate lame jasin.. acap.. final year mechee..dia perut cam naga.. asik lapo...
-malam tuh dia masak nasik lemak ayam bakar



24th
-
gi manchester...day trip dgn acap...kalinih aku bawak acap makan2 plakk.. dia kan perut naga
-sampai2 lapo.. jumpe kedai ayam goreng... ape tah name kedai... aku makan chicken wing lagi.. tak takde la sedap sgt..
-then gi rumah kawan acap kat rushholme... tumpang solat...
-dari situ amik bas... memula benti kat subway halal.. makan lagi
-pastuh naik bas.. turun kat pizza co plak.. makan chicken wing lagi.. katenye the best.. tp tak best pon... rase sos cikai...


-pastuh gi stadium oldtrafford... then gi hard rock cafe manchester.. aku beli pin
-then on the way balik rusholme singgah nandos halal... aku tak makan sbb chicken wing dah abis.. aku tgk acap makan jer... puas ati dia... kalau tak... asik sebut2 jer nandos..
-lepas solat kuar balik carik makan... acap gi satu kedai nih.. beli nasik.. aku takmo.. sbb nasik slalu sgt makan... then gi krunchy fried chicken beli chicken wing n ribs... pastuh gi chicken cottage beli chicken wings gak... saje2 je nak compare mane yg lebih sedap... tp dedua aku suke... -pastuh makan aiskrim kat moonlight....
-sume makanan bungkus bawak balik sheffield...bleh kate arinih jer... kat 20 pound abis kat makanan... puas ati..

25th..
-ari yg sedih
-aku terlepas flight doncaster ke dublin lepas selepas shopping 3 passang kasut kat factory outlet doncaster n makan buffet kat pizza hut...
-just sbb aku lambat 5 minit... counter chech in tutup strict nak mampus.. aku terpakse tukar tarikh tiket ke esok hari... kene charge 50 pound... kopak aku...
-aku balik smula sheffield... dgn prasaan tension... tp takpe... aku tau nih ujian untuk aku... atleast aku dah ade pengalaman terlepas flight...duit abis byk dah kat tiket... takpe laa.. rezeki tuh ada dimana2...

26th
-takmo terlepas flight nyer pasal... aku kuar awal2 kali nih... sblom amik bas ke airport.. aku makan potato jacket bubuh ayam tikka masala halal + cheese bertimbun2 kat stesen bas... best giler ada mende halal nih...
-kat airport aku sampai sblom counter bukak.. ingatkan dah cukup awal.. rupenye ada 3 org lagi awal dari aku.. cisss...
-sampai galway makan nasik ayam rafiq buat plak...

so.. nih la trip yg paling banyak aku makan2... kire spice up la skit... jln2 pun dpt... makan2 pun dpt.... suke betul la aku gi uk nih... macam2 ada... kan best kalau ireland pun cam nih macam2 makanan ada...kat uk makanan halal murah.... cam kat rusholme tuh...bebudak mesia dah tak masak memalam.. senang makan luar jer... jeles2.... hm,m..so skang nih terasa yg badan aku nih penuh ngn lemak2 ayamm.... arghhhh

tp yg paling penting.. aku dpt jumpe akak2 aku...=)

Friday, March 14, 2008

exam dah abis..tadi oral patho.. ok kot.. examiner mortimer n mchale tuh.. dia tanye pasal cardiomyopathy..pastuh IBD..pastuh PE... pastuh plasma cell..aku jawap skit2 jer dia dah kate good2.. apekah?? apsal aku rase soklan dia tanye sume cam simple jer... ke sbb aku dah mmg fail so no point of asking difficult questions.. aikkk soklan senang ..susah... soklan susah pun susah.. aihh... last question... malignancy related to plasma cell... aku jawap myeloma... pastuh abis...thats it.. apekah?? abis gitu jer?? takmo tanye lagi ker??? cukup ke aku jawab gitu jer??ghh

skang pening buat MIME plak... apsal la kene buat mime... takleh ke tak buat... hampes toll.. subjek nih patut buat mase 1st year.. bukan skang..nak relax pun takleh..

lesson from seerah talk by sheikh khalid:
-optimis + hardworking...

hmm ape lagi ek? hampes tak ingat...

Tuesday, March 11, 2008

hmm... bacte.. settle... insyaAllah ok jer kot..
patho last... oral khamis nih.. pastuh merdeka~!

pilihan raya -12... hangat~!
penah, kedah, perak selangor n kelantan...BA memang
samy velu, abg zam, sharizat kalah...
keputusan pru12 mmg mengejutkan...
parlimen BN tak dpt 2/3 majoriti...

ikut statistic
BN hanye dpt 51% undi drpd 8 juta pengundi
di semenanjung jer BN dpt 85 kerusi parlimen..
BA.. 80 kerusi..
BN menang majoriti sbb sabah dan sarawak...

ramai org kaget..
knape jadi camnih..
org melayu mula cuak pasal perpaduan dan mase depan melayuu..
mungkin ker sbb media main stream dah mula timbulkan isu2 perkauman?
sememangnye org melayu senang gelabah biler timbul isu2 hak keistimewaan...

ade org tanye..
nih ke yg ko nak..DAP dpt penang n perak..
tp aku tanye balik.. sblom nih tempat tuh bukan ke MCA/gerakan yg pegang?
so agak2 ape bezanya?
so wait n see...

org cakap.. abis la klantan.. takkan maju..
persoalanye... "maju" camane yg dimaksudkan?
ikut statistik skang.. negeri mane yg paling miskin?
hmmm

mmg takleh dinafikan..
internet byk main peranan...
org mula carik maklumat alternative
selain media yg sedia ada...
adakah ini petanda org semakin bijak dlm memilih...
sentiase tgk both sides


hmmm.... aku lapar...
nak kfc 3 ketul hot n spicy chick ribs
zinger beger
cheezy wedges

lapar lapar laparrrrrrr~!

mak pesan jgn involve sgt dlm politik time2 blajar nih...
dgn tak byk cakap.. aku jawab "yer la mak..."

Friday, March 07, 2008

fikir2...




biler aku tgk gambar2 nih... aku teringat balik satu hadith rasulullah saw tentang 'tajdid'. aku tak ingat macam mane hadith tuh berbunyi.. dan aku masih mencari2. rasulullah menyebut tentang suatu hari nnt.. zaman kegemilangan islam akan kembali lagi. persoalannya sekarang...bukan bile.. tetapi apa yg kita boleh buat untuk mengembalikan semula zaman kegemilangan islam seperti di zaman rasulullah dan khalifah2 nya...

kalau kita sebagai penonton bolasepak boleh merasa gembira bila melihat team yg kita sokong menang... semestinya pemain2 bolasepak tuh lagi rase soronok yang teramat bila meraka menang.. islam itu PASTI tertegak suatu hari nnt... adakah kita sekadar penonton... atau pemain? hmmm....


sumber gambar: http://www.malaysia-today.net/2008/content/view/3959/84/


-------------------------------------------

munajat tuan guru nik aziz

"WAHAI Tuhan Kami, berilah kami perasaan takut kepadaMu yang dapat menghalang kami dari kemaksiatan dan berilah kami ketaatan kepadaMu yang menyampaikan kami ke syurgaMu, dan berilah dan berilah keyakinan yang memudahkan kami menghadapi bencana di dunia."

"Wahai tuhan kami berilah kami kenikmatan pendengaran, penglihatan dan kekuatan tubuh badan selama hidup kami dan jadikanlah dia mewarisi kami dan berilah pembalasan kepada orang yang menzalimi kami.

"Dan tolonglah kami terhadap orang yang memusuhi kami. Dan janganlah Engkau jadikan bencana bagi kami dalam ugama kami dan janganlah jadikan keduniaan sebesar-besar cita-citanya dami dan tidak sampai batasan ilmu kami.

"Dan janganlah Engkau biarkan orang yang tidak menaruh kasihan balas terhadap kami, dapat menguasai ke atas kami."

"Wahai Tuhan kami, kami pohon perlindungan dengan nur kesucian engkau dan berkat kebersihan dan keagungan sifat jalal engkau, dari setiap yang datang waktu malam kecuali yang datang dengan baik

"Wahai Tuhan kami, Engkaulah penolong kami, maka kepada Engkau kami mohon pertolongna. Wahai tuhan kami, engkaulah tempat kami menyelamatkan diri, maka kepada Engkaulah kami pohon selamat. Wahai Tuhan bagilah kelemahan dan kehinaan yang mana segala tengkuk pembesar dunia."

"Dan tunduk kepadanya segala urusan dan kebesaran raja-raja Firaun, selamatkan kami dari penghinaan dan hukuman siksaMu, ketika malam atau siang, ketika kami tidur atau berada di suatu tempat.

"Tiada tuhan bagi kami melainkan engkau demi kebesaran wajah engkau dan kemuliaan kesucian Engkau, hindarkanlah kami dari segala kejahatan hamba-hamba Engkau, berilah kemudahan kepada kami dengan limpah kurnia dari Engkau wahai Tuhan yang Maha Pemurah."

"Wahai Tuhan sama ada Engkau lembutkan hati-hati mereka untuk kami sebagaimana kamu lembutkan besi untuk Nabi Daud, dan kamu menundukkan mereka seperti seperti Kamu tundukkan bukit bukau, gunung ganang untuk Nabi Sulaiman atau pun Kamu lipat balik rancangan jahat mereka supaya berpatah balik ke atas mereka sendiri ,

"dan Kamu hancur leburkan pakatan mereka dan kacau bilaukan kumpulan mereka dan goncangkan pendirian mereka dan Ya Allah turunkan bendera mereka rapat ke bumi,

"Wahai Tuhan yang tetap hidup yang mentadbir urusan makhluknya, Wahai Tuhan yang mempunyai keagungna dan kemuliaan, sesungguhnya Engkau berkuasa di atas tiap-tiap sesuatu."

"Ya Allah Tuhan kami, limpahkanlah rahmat ke atas junjungna kami Nabi Muhammad S.A.W yang dengannya dapat emngubati hati dan menjadikan penawar, menyihatkan badan yang menyembuhkannya, menjadi cahaya bagi pandangan mata dan menyinarkannnya dan limpahkanlah rahmat dan kesejahteraan kepada keluarga dan para sahabat baginda sekalian."

sumber: http://www.tranungkite.net/v7/modules.php?name=News&file=article&sid=7323

Monday, March 03, 2008

ikhlas dariku...

satu lagu yang aku rasa amat bermakna untuk diri ini..



Ustaz Akhil Hayy - Ikhlas Dariku

Aku bukan
seperti engkau sangkakan
pura-pura di dalam berjuang
Aku tidak pandai
menyulam rahsia
juga tak pandai
bermadah pujangga

jika ada benci di hati
oh katakanlah padaku..
relaku terima walau kutukan
asalkan aqidah terjaga..
kerana tidak sanggup lagi..
mempermainkan dustur Ilahi..
hakikat
hati tak terluka
walau zahirnya ada yang ketawa..

Tuhan,
ku mohonkan keampunan
keterlanjuran
yang berulang kali
teman,
kita patrikan di sini
berakhir sebuah lamunan duniawi
terima syukur taufiq Ilahi..