Friday, December 28, 2007

rossa - ayat ayat cinta (ost ayat-ayat cinta)

ost ayat-ayat cinta.... citer indon... cam best jer... tah biler kuar la agaknye...lirik yg bermakna...



Rossa - Ayat-Ayat Cinta

desir pasir di padang tandus

segersang pemikiran hati

terkisah ku di antara cinta yang rumit


bila keyakinanku datang

kasih bukan sekadar cinta

pengorbanan cinta yang agung

ku pertaruhkan


reff:

maafkan bila ku tak sempurna

cinta ini tak mungkin ku cegah

ayat-ayat cinta bercerita

cintaku padamu

bila bahagia mulai menyentuh

seakan ku bisa hidup lebih lama

namun harus ku tinggalkan cinta

ketika ku bersujud


bila keyakinanku datang

kasih bukan sekedar cinta

pengorbanan cinta yang agung

ku pertaruhkan


repeat reff


ketika ku bersujud


Popularity: 9% [?]


Sumber: LirikLaguIndonesia.Net

Friday, December 21, 2007

skang kat florence... tadi di pisa... kemarin kat rome... esok gi milan.. pastuh gi venice...

kat rome yg menarik coloseum n vatican city..kat rome ade hard rock cafe... aku beli membership

kat florence takde ape sgt... kat pisa ade pisa tower jer yg menarik...

ari2 makan piza takpun pasta takpun kebab...

suhu sejuk giler....

hostel sume cun2 belaka...

kat sini terserempak a few malaysian... termasuklah budak ireland... n budak galway pun ade...

Thursday, December 13, 2007

sapo la nih????


aishhh... takde keje betul...

(software: paint)

Tuesday, November 27, 2007

arinih aku rase begitu stress...

ape nak jadi ngn aku?

what will happen in the future?

rase nak hantuk kpale kat dinding...

rase nak nagis pun ade...

arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Saturday, November 24, 2007

renungan...


kata2 yg makan dlm.....


tidak perlu mencari teman secantik balqis
andai diri tak sehebat sulaiman

tidak perlu seteguh ibrahim
seandai diri tak sekuat hajar

mengapa mengharap teman setampan yusuf
jika kasih tidak setulus zulaikha

mengapa didamba teman hidup sehebat khadijah
andai tidak sesempurna rasulullah saw.

Wednesday, November 14, 2007

renungan..

" Untungnya orang mukmin, semakin banyak
masalah, semakin mustajab doanya, bukan
perjuangan tanpa kesulitan, tapi dalam
kesulitan ada ketenangan, memugar
kekuatan kita tidak sendirian.."

" Daerah kita bukan daerah cinta, bukan
masanya merajuk, kasih memujuk, tiada
senda gurau memanjang, kerana kita dalam
berjuang... "

petikan dari mane tah....

Friday, October 19, 2007

was-was

Menurut Wahid Abdul Salam Bali dalam bukunya Wiqayah al-Insan min al-Jin wa Syaitan "kata Ibni Qayyum: Waswas ialah bisikan suara halus tersembunyi yang tidak disedari sehingga tidak dapat dielakkan daripadanya. Waswas itu adalah bisikan dalaman yang lahir dari seseorang sama ada dalam berbentuk suara hati yang tidak didengar melainkan bagi yang menghidapinya, ataupun waswas itu ditakrifkan sebagai bisikan syaitan yang mengganggu perasaan dan hati seseorang manusia."

Allah SWT menjelaskan bahawa syaitan yang menyebabkan manusia merasa waswas itu namanya "Khannas". Oleh itu, orang yang berpenyakit waswas hendaklah memohon perlindungan dan pertolongan dari Allah SWT sehingga terpeliharalah ia daripada gangguan syaitan Khannas itu. Dan terselamatlah ia daripada waswas yang mengheretnya kepada kesudahan yang tidak baik."

Antara punca waswas:
  • Beramal tanpa ilmu.
  • Terlalu teliti pada sesuatu amal yang dilakukan.
  • Pengaruh luaran melalui pancaindera.
  • Hati tidak tenang, rasa sangsi, hilang konsentrasi.
  • Hilang keyakinan diri dan tidak segera kembali kepada Allah (memohon keampunan dan pertolongan Allah).
  • Terlalu mengikut rasa.
  • Kurang Zikru Allah, membaca al-Quran, selawat ke atas Rasulullah SAW.
  • Kurang membaca al-istiazah dan al-basmalah ketika melakukan pekerjaan.
  • Bila terasa tumpuan mula terganggu, tidak segera berta'uz (aku berlindung dengan Allah SWT).
  • Kurang mendekati ahli ilmu.


Program latihan terancang (cara mengatasi waswas):
  • Hendaklah menyediakan diri mengikut perintah Allah
  • Ingatlah Allah memberikan kemudahan dan keluasan hukum ke atas hambanya bagi melaksanakan ibadat.
  • Pada permulaan latihan bolehlah diikuti yang amal betul untuk beribadat.
  • Selepas penyakit was-was hilang mulalah beribadat mengikut hukum yang betul.
  • Laksanakan yang wajib dan ditambah yang sunatnya.
  • Hendaklah sentiasa mendampingi guru yang murshid (diterima)


Mengubati penyakit waswas. Selain daripada dinyatakan, antara ikhtiar mengubati penyakit was-was itu ialah :
  • Mengekalkan membaca al-Quran. Apabila tiba ayat sujud yang ada pada 15 tempat di dalam al-Quran hendaklah dilakukan sujud tilawah.
  • Amalkan sebelum tidur membaca surat al-Ikhlas, al-Falaq, al-Naas, al-Fatihah dan ayat al-Kursi, tiga kali kemudian hembuskan ke tapak tangan lalu diusapkan ke seluruh badan.
  • Amalkan sebelum tidur, aku berlindung dengan kalimat Allah yang sempurna dari kemurkaan dan balasan dan daripada kejahatan orang dan kehadiran syaitan dan juga setelah bangun dari tidur.
  • Bila terasa di dalam hati sesuatu yang mewaswaskan, baca: "Aku berlindung dengan Allah yang Maha Mendengar dan Maha Mengetahui daripada Syaitan yang direjam" tiga kali dan isyarat ludahlah di sebelah kiri.
  • Bila memulakan sembahyang bacalah surah an-Naas.
  • Baca surat Ghafir (al-Mu'min) sebelum tidur dan ketika berbaring dan tidur banyakkan membaca selawat ke atas Rasulullah SAW hingga tertidur.
  • Tidurlah dalam keadaan badan yang suci.
  • Bangun tidur, puji dan ingatlah Allah serta pohonkan perlindungan Allah daripada tipu daya syaitan.
  • Amalkan membaca dua ayat akhir surah al-Baqarah, dua ayat akhir surah at-Taubah dan empat ayat terakhir surah al-Hasyr, pagi dan petang.
  • Tambahkan ilmu dan beramalah dengan ilmu yang dipelajari - ilmu itu mestilah bersumber kepada al-Quran dan al-Hadis.

Saturday, October 13, 2007

puasa dan raya..

surat dari mak dlm parcel berisi kerepek2...

Anakanda yang disayangi...

Emak, ayah, kaklong sehat walafiat. Emak sentiasa berdoa adik selamat sejahtera dan sehat. Di Malaysia keadaan cuaca panas. Emak sudah pun menjalankan tugas sebagai pengetua sekolah baru. Mana-mana sekolah masalahnya serupa.

Sempena bulan puasa emak mengucapkan selamat berpuasa dan menyambut hari raya. Emak sentiasa berdoa adik sehat sejahtera dan berjaya dalam pelajaran. Jika adik ada masalah bincang dengan emak, kaklong/kak anum dan kawan-kawan. InsyaAllah adik akan berjaya dengan cemerlang. Emak sekeluarga akan pulang ke kampung untuk berhari raya nanti.

Akhir sekali, sentiasalah berdoa semoga kita sentiasa dalam kesejahteraan.

Thanks.

Salam sayang dari emak, ayah dan kaklong.



uuuuuwaaaaa nak balik mesia!!!!

Monday, September 10, 2007

Sunday, September 09, 2007

a picture paints a thousand words...

so.. cuti summer aku pun dah nak abis.. isnin nih start class... so these pictures are just to wrap up my summer memories...

~connemara~


~cliff of moher~
~le tour de arann island~

~birthday aku - funtime~

~repeat exam BS~

~precious time with family..priceless~

~anak angkat..kg sungai durhaka..~

~london~
~anum's grad~

~spain~

banyak bende berlaku dalam sekelip mata... semuanya tinggal kenangan...

Thursday, August 30, 2007

Bintang dilangit..kerlip engkau disana...

first videoclip aku buat.... one shot... takde cut n retake.. takde script.. takde rehears... spontan belaka... enjoy~

rempit di aran island

hari nih... first time aku jejakkan kaki kat Aran Island setelah 3 tahun aku kat sini..aku pegi ngn nasrul n najib... kuar umah kol 9.00 pg.. pastuh sempat2 jer sampai town dpt naik bas kol 9.30... kalau terlambat 1 minit dah terlepas... naik bas sampai ke port amik mase sejam... feri dari port ke Aran island bertolak kol 10.40 kot... sampai aran pukul 11 lebey gitu... sampai2 jer sewa beskal 10 euro...



not bad jugak Aran island nih... nak kate best sgt tuh takde la.. biase je sbb rasenye sume tempat kat ireland nih camtuh jer rupenye... kawasan rata ... banyak batu2... cliff2... tuh jer la kan.. tp aku rase yg seronoknya sbb jln2 naik beskal.. instead of naik tour van ker.. kete ker...

rasenye main attraction kat situ is satu cliff nih.. panggil dun angkaosa kot... ade remnant fort lame... aku pada aku takde la best sgt pun.. biase jer... yg tinggal tembok2 yg cam takde makne jer aku tgk... but area tuh cantik laa.. kawasan tinggi... yang aku tension nye nak pegi situ pun kene bayar.. harge student 1.1o euro...

kayuh punyer kayuh.. sampai la pukul 4.30 ptg... pas pulangkan beskal.. terus naik feri kol 5.. thn naik bas kol 6 lenbey... kol 7 lebey sampai galway...

so... aku rase aran island nih syok gak laa... kalau dah bosan sgt tak tau nak buat ape.. bleh la pegi... stakat lepak2.. tgk scenery... kalau nak pegi lagi pas nih pun... tgk la dulu... maybe sblom aku balik mesia for good tah biler2 nnt... aku pegi la skali lagi kot... ehhehe

skang nih aku penat giler...smlm jln arinih jln.. asik jln2 jer... lutut aku pun cam nak kopak... adehhh

Friday, August 24, 2007

pergi tak kembali..

hari isnin lepas pukul 11 pagi.. aku terima sms dari ayah.."num, dik atuk yam baru saje meninggal ptg ni.."

tak sangka... baru je sebulan lepas aku jumpe atuk yam(emak kepada mak aku)kat JB..tp pemergian dia aku tak terkejut sgt.. mmg keadaan dia sejak 2 tahun kebelakangan ni tak beberapa elok sgt... jalan tak bape larat..cakap pun tak byk.. fizikally tak bape aktif sgt.. most of the time dia baring jer.. tak pun duduk.. biler nak gerak pun kene org papah.. takpun sorong gune kerusi roda..

teringat mlm aku kat umah atuk yam harituh... atuk yam baring depan tv...sambil kakinya dipicit oleh mbak su, org gaji atuk yam.. mase tuh mak n maklong pun ada... kiteorang borak2.. atuk time tuh senyap jer... pastuh maklong cakap "atuk awak tuh nak tgk cucu dia kawin.." time tuh atuk senyap jer.. tak cakap pape.. pastuh aku pun mengusik.." ooo atuk nak tgk cucu kawin ekkk ... nnt kite kawin minggu depan ekkk.. atuk dtg tauuu" tak sangka aku... atuk yg senyap tetiba tergelak dan senyummm... maklong pun cakap "eh lame atuk nih tak ketawa tauu" hehe dlm hati aku tersenyumm dan berkata "ehehe kakak aku tak kawin lagi aku nak kawin?"

aku mak n ayah balik jb semalam jer... sbb masa tak byk.. tuh pun terpaksa direbutkan sbb kalau tak.. tak jumpe la atuk aku... aku nih cuti dah le pendek..time nak balik pagi esoknyer... biler salam atuk.. atuk nangis... atuk lately mmg slalu nangis biler jumpe anak2 n cucu2 dia... datang nangis.. jumpe pun nangis...

hmmm sehari lepas atuk meninggal.. ayah sms... katenye atuk dah selamat dikebumikan pagi tadi... ayah n kaklong balik KL... mak stay kat jb sampai khamis... mase dpt tau atuk meninggal.. aku pun telefon ayah... ayah mak n kaklong on the way dari K.terengganu ke kl... diorg sebenarnye on holiday pantai timur (holiday ke borong antik?) memula cakap ngn kaklong... then ayah.. dorang lookd fine.. then cakap ngn mak... mak tak cakap byk... dia just pesan jgn risau.. n doakan atuk... i wonder ape perasaan sebenar mak aku time tuh... i really wanted to be with her on that moment...

hari rabu lepas plak... tgh aku syok2 lepak kat salthill ngn najib n nasrul.. dpt sms dari ayah plak.. katenye atuk anjang hamid (adik bradik atuk halil, belah bapak aku) pulak meninggal sbb renal failure.. aihhh sorang2 sedara aku meninggal...

atuk anjang hamid nih aku tak berape rapat pun.. jumpe pun time raya jer laa..kat muar... tp yg aku ingat time kecik2 dulu.. biler beraya jer.. umah dia la tempat aku tido.. mane taknye.. lepas dah beraya 3-4 umah.. pastuh umah dia plak.. time tuh perut mesti la senak.. tgh hari ,mesti la ngntuk.. jadi aku pun tido...bukan sorang2.. tp ngn sepupu2 yg lain..

hmmm... lepas nih sape la plak... kite tak tau... semuanya takdir ALLah... kekadang org yg sehat walafiat pun tetiba bleh meninggal (HOCM?)... ajal kite boleh datang bebila masa jer... jadi persoalaannye bukan biler.. tapi dah bersedia ker?

~Al-fatihah untuk allahyarham atuk yam n atuk anjang hamid, semoga roh2nya dicucuri rahmat dan semoga berbahagia dsana..~

Saturday, August 18, 2007

exam dah abis


breakfast-mandi-pakai baju-kuar umah-jln-masuk dewan-jawab soklan-kuar dewan-jln-sampai umah

berakhirlah penantian.. pergilah sengsara...
ahahahahhahah =)

5 bulan aku bertahan...berakhir begitu saja?

~perjuangan masih belum selesai~

Thursday, August 16, 2007

selamat hari lahir untuk aku..


skarang 16 ogos pukul 12.07 mlm di ireland.. genap la 22 tahun aku dah idup kat dunia nih.. sebenarnye aku lahir pukul 10 pagi waktu malaysia.. maknanye lagi 3 jam la sebenarnye... nway..mungkin kalinih berbeza skit dgn yg lepas.. selalunye kalau time2 camnih.. satu family akan makan luar sempena besday aku, akak aku n emak aku yg dlm bulan ogos gak.. tp kali nih lain... aku jauh dari dorang..

petang tadi mase aku tertido sambil bace buku sarafino.. dlm pukul 2 lebey.. aku terjaga sbb handphone cikai aku vibrate (rasenye dah bertahun2 kot aku tak on ringtone).. tgk2 rupenye ayah call...

ayah call untuk wish hepi bday... after a few words from ayah.. then emak plak.. pastuh cakap ngn kaklong plak.. kaklong share the same birthdate dgn aku.. kaklong citer dia nak cheesecake..so mak n ayah beli a slice of cheesecake kat secret resepi..ehehe so cute.. mak kate takyah la beli byk2.. nnt tak abis.. which i totally agree.. org kat umah tuh bukan pemakan sgt.. nanti terbuang jer.. kaklong kate dia dah makankan cheesecake tuh untuk aku skit.. ejheheh makan la kaklong.. janji ko hepi..

at this moment.. aku rase betapa bertuah nyer aku... aku sebenarnye ade hadiah yg sgt tak ternilai... yg aku tak boleh dpt dari sape2... that is my family...lucky nyer aku ade mak ayah n akak2 yg sgt caring, loving, supportive, happy n funny =) i love them so much!

sedar tak sedar.. usia aku kat dunia nih makin pendek sebenarnye.. lambat laun aku akan tinggalkan dunia nih.. bile bukan soalnya.. tp soalnya dah sedia ke aku? cukup ke ape yg aku buat kat atas dunia nih untuk dijadikan bekalan kat akhirat kelak?

i wish i cud be wif my family right now.. but.. life must go on kan..

to those yg wish aku hepi bday.. thank you so much... n thanks for being a great friend..=)

Monday, August 13, 2007

Seven reasons why I want to be a doctor



1. I hate to sleep.

2. I want to stay in school forever.

3. Nobody can read my hand writing.

4. I have too much money.

5. I think I’ve enjoyed my life enough.

6. I can’t live without tension.

7. I want to pay for my sins!

Friday, August 10, 2007

takde tajuk


alhamdulillah..sedar tak sedar dah 5 hari aku kat galway... flight balik kl-dubai-london-dublin arituh semuanya lancar..takde pape masalah.. galway.. as usually.. rainy.. cume ade sehari dua yg cerah2 skit... temperature pun just nice.. not so hot not so cold.. aku bleh gi kedai naik beskal pakai short n slipar..

aku dah balik 5 hari.. exam aku jumaat depan.. so aku ade lebey kurang 7 hari la.. skang nih still malas2 lagi nak bace... serius takde mood... tak tau nak start camane... susah giler subjek BS nih...

home sick? ade la skit2. tapi tak teruk sgt la.. aku just rindu rumah aku kat mesia..jalan2 dgn mak pak aku... n dinner masakan mak.. kat mesia dah biase makan sedap... biler balik sini aku tercarik2 gak mende yg sedap nak dimakan.. aku masak.. aku rase cam sedap jer.. ekeke

aku cuti kat mesia tak sampai sebulan... tp aku chek berat badan aku dah naik 3 kg.. giler ape.. kalau cuti 3 bulan kat mesia tah cmane laa.. maybe pas exam leh rajin2 gi gym skit... even ayah pun dah join gym nak isi mase lepas retire.. bukan ape... kesihatan kene jaga jugak kan...

rasenye cuti nih byk gak mende yg aku plan nak buat tp tak dpt.. at first aku plan nak buat lesen scuba diving.. tp sbb cuti pendek n takde duit.. tak dpt laa.. member2 lame sume aku tak sempat jumpe.. kalau dulu aku ade gak pegi ukm..upm.. um jumpe member2.. tp taksempat... hmm mase ade promo tiket murah airasia dulu.. aku ade beli untuk gi jakarta.. tp sbb dah kene balik cepat.. burn la tiket tuh... aku ingat dulu nak jumpe sume pakcik makcik... tp tak dpt jumpe sume.. dorang dua jer... aku ingat dulu la gi mrsm jasin.. jumpe cikgu2.. tp tak semapt gak.. hmm macam2 betul... tapi nak wat camane..

~kite rancang.. Allah yg tentukan~

skang kol 12.10 pagi.. 10 ogos.. tetiba ade reminder kat henset aku... rupenye arinih besday mak aku.. sib baik ade reminder.. kalau tak mesti aku dah lupe.. nway.. aku doakan semoga mak aku sehat dan murah rezeki dan nikmat... dan dpt jadi pengetua ehehehe...time kasih sbb besar kan anak2 mak nih dgn penuh sabar dan kasih syg...ank mak nih mmg sejak kecik tak abis2 menyusahkan mak jer ehehe... tq for being such a great mom..

~sayangilah mak pak kiter selagi mereka masih idup..~

Wednesday, August 01, 2007

cuti-cuti


skang dah masuk ari rabu..flight aku jumaat mlm.. so only 3 days left.. hmm


cuti nih...


-atuk muar dah jumpe..

-atuk jb dah jumpe...

-makcik pakcik blah mak yg dah jumpe... maklong n makteh jer..

-makcik packik blah ayah... makde jer.. ade lelain yg dtg umah.. tp time tuh aku plak takde..

-cousin belah ayah yg aku sempat jumpe cume fikri n adik bradik, asyraf, n anak makyan sgt still baby..

-cousin blah mak yg aku semapt jumpe cume anak2 maklong n zahha..

-member xjasin, xpilah, um.. hmmm none.. sedey giler sbb tak cukup masa...


-tempat yg aku pegi mase cuti nih cume area kolumpo, putrajaya, nilai, bandar melaka skit, muar n jb.. oh ye not to forget k.trganu n p.kapas...

-shopping complex yg aku gi cume midvalley jer... oh klcc ade skali..ngn ayah aku..ohhhh yerrr amcorpmall yg kucintai!!

-kuar tgk wayang skali jer.. midvalley.. transformers


-tempat makan luar.. klanajaya seafood (2x), TGI fridays seksyen 14, midvalley foodcourt, klcc foodcrt, medan ikan bakar umbai melaka ( gi berdua ngn bapak aku.. after balik muar.. aku bantai ikan siakap bakar taruk sambal sorang2 jer..), rasta TTDI, kfc (3x)....mamak? cam tak penah jer...hmm..


-aktiviti paling menarik cuti nih? hmmm maybe program anak angkat n snorkeling kat kapas jer la kot...

-rasenye most of the time aku spend dgn family kot..gi jln2 sume ngn family.. syok gak.. sume mende ditanggung ehehe...lagi2 bapak aku tgh cuti skang..


-hmm barang nak pos dah beli.. dah masuk dlm kotak.. tingal nak wrap n pos.. bag pun dah pack skit2...

-baju melayu baru dah buat.. warne navy blue.. yg nih leh pakai sampai final year..

-labcoat pun dah buat... ok jer kot aku rase...

-new shirts n trousers dah beli.. masing2 2 pasang..



hmmmm nak abis dah cuti aku.. ish2...

Friday, July 20, 2007

kampung Vs. bandar


when somebody say "kampung", the first thing yg aku akan terbyg macam rumah2 papan scattered, pastuh byk dusun2... semak samun pun byk... pastuh ade tali air usually for pengairan tanaman..jalan pulak kecik wether jln tar or tanah merah...suasana hijau... udara segar.. kg usually situated outside bandar...kecuali a few kg in KL... thats the basic ideas...for me..

bandar plak... full of shops... jalan lintang pukang and sesak... byk kete n moto... a lot of people... jerebu maybe... tuh le aku terpk biler org sebut "bandar"

some people prefer to live in bandar but some people love kampung more...

for me.. both have pros n cons..

like bandar where i stay currently.. everythi9ng is convinient...nak shopping? midvalley megamall dekat..takpun pegi bangsar... kalau bosan bangsar bleh pegi one utama.. not so far.. 10 minutes drive dah sampai... nak makan? cakap je nak ape.. sume ade... mamak... melayu..jawa... bugis.. western... wide variety of food ade....bank? post office? JPJ? klinik? hospital? sume just a stone throw away...aku rase just becos all of these... aku suke giler dok bandar...

however... aku rase ade sujthing yg tak best pasal bandar...the most thing that i dont like is pasal traffic... kat bandar nih sesak dgn kete... even nak kuar dari gate rumah pun kene tunggu a few minutes nak masuk jalan just becos kete byk giler n takde yg nak bagi chance...sometimes pengguna jalan raya nih tak penyabar.. skit2 nak hon... even not our fault... come on laa... just be patient for a moment tak bleh ker?? aku pun bayar road tax gak..(mak aku yg bayar sebenarnye)

kampung plak.. hmm... nak kate penah dok kg lame..tak penah la.. but skali skala balik kampung bapak aku kat muar tuh ade laa... there are few things why kampung could be a nice place to live... one thing is.. kampung nih mmg tak sesak dgn traffic... more relaxing... nak kuar gi kedai tak perlu risau pasal jam... org pun tak ramai... other than that aku suke sbb kat kg nih udara dia fresh gak la compared to bandar... maybe becos kat kg kan byk dusun2... pokok2... n less kilang2...

life in kampung
...

tak tau la nape... but i am so happy to see how harmony those people in kampung live together... amalan gotong royong still ada... org2 yg tinggal in the same area will know each other... they are all like a huge family... silaturahim tuh still kuat... dorang bleh buat everything sesame such as masak bubur lambok laa... kenduri kendara laa... meriah jer rasenye...

sedar tak.. org kat kampung nih idup dorang sederhana jer.. tak mewah mane pun.. but still.. dorang bleh idup happily... aku tgk kat rumah2 dorang mane ade astro.. mane ade home teater... mane ade komputer apetah lagi brodban... makan pun ala kadar jer...kebykkan kais pagi makan pagi.. but still.. dorang happy...

on the other side... kat bandar nih... rumah besar2 giler... kete pun besar2... banyak lagi laa.. semuanya mewah...but the sad thing is.. aku rase dok bandar nih... ukhwan dgn org2 lain kurang laa... jiran2 pun tak kenal sgt.. masing2 buat hal sendiri... pastuh masing2 cam paranoid.. takut rumah kene curik rompak ker.. so buat la 6 foot wall keliling umah... tak cukup ngn tuh letak cctv... yg lagi lemak siap amik security guard lagi... cam aku kat sini pun... yg kenal jiran sblah kiri jer.. tuh pun tah biler la last skali aku lawat umah dia... umah blah kiri n belakang sume langsung aku tak kenal.... bosannya...

tah laa.. i dont know why.. but somtimes i feel so lonely living in bandar... life kekadang so stressful sampai org dah tak peduli hal org lain.. masing2 buat hal sendiri...

i was quite amazed sumtimes biler tgk org yg idup kat kg nih lebih sehat dr org yg idup kat bandar... tempat yg kononnye modern n canggih...one thing i realised that org yg dok kg nih word harder physically than those in bandar... yerla.a. org kg keje dia sume involve physically jer... macam keje kebun.. keje sawah... tenun2 ker... buat batik ker... kalau kat bandar plak.. aku rase most people keje office... where they just sit...and do their work on the desk...physical tak gune sgt... tp kalau bab makan plak... breakfast makan... kol 10 makan.. lunch makan.. tea makan.. mlm makan... supper kol 12 makan... makan makan makan n makan... tau la duit byk... n kedai makan byk.. but klau cam tuh la lifestyle hari2... mmg la tak sehat... excersizxe plak malas...


nway... at this moment aku just terase cam nak lifestyle yg lagi best dari skang... i want to live in a place where the ukhwah is strong... ramai frendly people... byk kenduri kendara... ada masjid dekat where i can go solat jemaah... ade padang bola where i can play soccer with other people n make frens... n macam2 lagi...


tp... i have to be very bersyukur dgn ape yg ada skang...makan cukup.. pakaian cukup.. tempat tinggal ok...everything is more than fine... nikmat sume datangnya dari Allah... kalau tak bersyukur.. nnt Allah tarik sume nikmat2 nih... susah laa...org yg tinggal kat umah batu kene lihat org yg tinggal kat umah papan... org yg naik kerete kene lihat org yg naik beskal... org yg makan nasik tiap2 hari kene tgk org yg makan nasik seminggu sekali... tak rase bersyukur lagi ker?



~bersyukurlah dgn nikmat yg diberi~






Monday, July 09, 2007

alhamdulillah dah selamat sampai umah pagi nih kol 5 pg... flight london doha delayed sbb ade 2 'unknown baggage' dlm kpl terbang... flight doha-kl plak mmg the worst la kot sbb panas nak mampus dalam cabin... peluh2... sampai aku kene amik majalah pastuh kipas2...bodos betul... sampai je kat klia kol 3 lebey rase lega betul.. sejuk skit... aku amik teksi dr airport ke umah kene charge 75 inggit... nak naik ERL takle sbb tak start operation lagi on that time.. nak wat camane.. bayar jer laa...

umah aku nih dah ade macam2 mende baru.. sume bapak aku nyer barang.. cam museum pun ade... bilik aku pun berubah dah... tah mane la pegi barang2 aku sume.... but one thing yg aku rase best sbb bilik air aku dah ade electric heater... hehehe kalau tak sblom nih mandi gune gayung... sbb shower takle pakai... eheheh... but gune gayung aku rase lagi best ler... cam mandi airterjun skit..air pon sejuk....pastuh ade soung effect kebushhhh kebushhhhhhhhhhhhhhhhhh

harinih jer aku dah makan 2 mende sedap... tgh hari makan lontong... malam plak makan ikan pari masak asam pedas.... hmmm nmpk gaya makin gemuk le gini.... takpe.. balik irland nnt kurus balik... hmmmm

Saturday, June 30, 2007

balikkkk

bag dah packing... skit jer barang... nnt nak amik bas gi dublin kol 8... planning akan jumpe mak ayah n anum kat airport kol 11 lebey.. then jln2 dublin... then pi belfast... hari selase pi london... flight balik mesia hari jumaat malam...

harap2 takde pape yg penting tertinggal... harap2 sume berjalan lancar... insyaAllah...bye2 galway... sedey plak rasenye nak tinggalkan galway...

Saturday, June 23, 2007

makanan oh makanan....spageti? kebab? ayam tandoori?



aku rase sejak cuti summer nih... macam2 makanan best aku makan... arituh dah makan nasik lemak... then smlm aku dpt makan fajitas... thanks to ije sbb dia yg ajak makan kat umah dia... layan gak laa.. pasnih bleh aku buat sendiri.. tak susah pun... harinih plak rezeki mmg murah alhamdulillah... aku masak mee goreng basah... pastuh ronny plak beli whole chicken buat roast chicken... sedap betul arinih makan..cume skang nih asik rase nak tekentut jer ahahahah maybe byk sgt halia dlm makanan tadi..

nway pasal makanan.. teringat aku pasal kat spain.. sblom fly gi spain aku ade jumpe adzril on the way to airport... dia cakap la kat area andalusia tuh mmg byk kebab.. dah la sedap.. murah plak tu....tak yah susah2 nak masak... ahaha so aku pun terbayang2 la kebab best dan murah.. terliut pun ada... on the first day kiteorang kat cordoba.. so tercarik2 laa mane kebab nyer.... satu bandar aku round carik kebab... dah le panas nak mampus... lapar plak tuh.... jln punye jln tak jumpe gakk... last2 aku cakap kat najibkite makan jer la ape2 yg bleh makan... so lepak la kat satu restorant nih...

kat restoran nih.... konon nak save duit laa.. so amik la menu paling murah.. order spagti... sementara tunggu tuh... aku yg tengah lapo n tension nih text la adzril ngn ipin pasal makanan kat cordoba... rupenye2 kat cordoba nih mmg takde kebab.... kalau naka makan pun.. makan paella or ape2 sea foood... cesssss kalau bitau awal2 kan senang.. tak le aku tecarik2...

hmmm so makanan spageti tuh pun sampai... nampak mmg sedap... ala ala cabonara laaa.. aku yg dah lapar nih ape lagi... amik garpu... cedok byk2... sumbat dlm mulut... kunyah punye kunyah...bluekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk... siut tollll makanan ape tah dia masak nihh.... rae cam nak muntah... cam ade getah sekerap dlm makanan aku jer.... gune cheese basi ker???? aku ngn najib mmg tension giler.... dah le lapo... makanan tak sedap plak tuh... bukan nak kate cerewet.. aku mmg tak cerewet dlm makanan n jrg la komen2 pasal makanan nih.. tp nih la mende paling tak sedap aku penah makan.. bukan senang aku nak jatuhkan status ' tak sedap' kat makanan... tp nih mmg takleh elak... mmg tak sedap langsung.... aku makan sesuap dua jer... pastuh aku ajak najib blah...nak tak nak bayar la jugak.... abis 6 euro gitu jer... siut tol...so last2 untuk arituh dpt la kiteorang makan yg sedap skit... gi kat satu restorant nih... makan calamares fritos... sotong goreng dlm bahse melayu... layan laa...


but then alhamdulillah kat tempat lain sume makanan senang jer nak carik.. kat seville kiteorang makan sotong goreng tuh gak... then kat malaga, granada, barcelona n madrid sume bantai kebab jer kebanyakkan nyer.... sume sedap2.... murah pun yer... biler tamak tuh beli la 2... kedai kebab yg best aku rase kat barcelona... kat situ ade jual ayam tandoori best... makan plak ngn roti naan... lembut giler.. mmg syok laa.. kiteorang gi kedai tuh je untuk makan... mamat paki tuh pun kenal kiteorg pastuh ahahaha...

~bersyukurlah dengan rezeki dan nikmat yg diberi..~

Thursday, June 21, 2007

post spain dan cuti summer...


skang bermule la cuti summer aku yg sebenar... aku baru balik dr spain 5 hari lepas.. alhamdulillah semuanya ok... skang nih aku mmg tak tau nak buat ape time cuti.. tiap kali bgn pagi rase blur... cam bosan giler... balik2 ngadap komp.. pastuh main game... again and again...

cuace kat galway skang nih mmg deppressing giler... summer pun ujan lebat... tak best betul... tp sbb dah bosan giler dok umah aku kuar gak la gi jln2 town ker.. eventho ujan2... aishhhh


skang nih aku tgh pening pasal tiket balik aku dr KL ke sini.. smlm tepon qatarairlines dorang kate tarikh yg aku nak which is around 6 ogos dah fully book... kalau nak pun 1st of ogos tp tuh pun masuk waiting list jer.. aduss pening kpale aku... so option yg aku ade... 1) masuk je waiting list tuh..tp risky giler laa.. kalau tak dpt camane?? 2) soh mak aku belikan tiket baru.... nih option paling mungkin.. tp giler laa... tiket mesti mahal giler.. ipin citer dulu dia beli 1 way 5000 inggit!! bapak aaaaaaaa.... aku bukan ape... rase cam menyusahkan mak pak jer la camnih.... tp kalau dah takde option lain.. nak baut camne... hmmm pening kpale aku... aku tak cakap lagi kat mak pak aku pasal nih.... pening2...

so biler dah pening2.. rase cam takde mood nak buat mende lain... probably program summercamp kat KT tuh pun aku tak pegi kot.. yerlaa.. dah cuti pun pendek... tp tgk la camane.. aku nk sgt pegi... tp tahle...

harinih aku ngn najib masak nasik lemak ayam tandoori sambal mussel... nih ipin nyer idea... so kami makan bertiga... layan gak la mussel nih... maybe kupang kot.. pasnih bleh beli lagi...



~Allah takkan menguji seseorang itu tidak pada kesanggupan atau kemampuannyer...~

Tuesday, June 05, 2007

packing

skang dah siap packing nak gi spain esok pagi (selase)... rasenye sume dah cukup... cume main concern aku biler dah tiba madrid nnt... sbb rush nak gi cordoba... risau gak takde transport terus ke cordoba.. dah la sampai madrid lambat gak... kol 6 waktu sane... hurmm takdep laa.. insyaAllah everything will be fine.... berdoa la byk2.. semoga semuanyer brjalan lancar... takde masalah....

Monday, June 04, 2007

rollercoaster hidup aku..


hmm..dah sebulan lebey agaknye aku tak tulis ape2 kat blog nih...dlm mase sebulan nih.. macam2 mende berlaku dlm idup aku... ade yg hepi.. ade yg sedey gile babeng... ade yg sronok... ade yg bosan nak mampus....skang nih aku rase cam lost skit... cam tak de arah tujuan idup... maybe sbb cuti summer yg da start nih membosan kan... org ramai dah balik mesia.. tinggal bape kerat jer kat sini... aku plak balik mesia sebulan lagi..

summer nih aku try untuk isi mase sebaik mungkin... maklum laa.. cuti kali nih sedey skit... dpt balik mesia kejap jer... pastuh kene balik sini smule bulan 8...

hmm..idup nih mmg turun naik... kejap sedih kejap gembira.. kejap best kejap tak best... kejap relax kejap tension.. macam2....

ape2 pun... idup kene terus...

"...jgn biarkan aku bersendirian.."

Wednesday, April 25, 2007

futsal dan layang-layang...


hmm... alhamdulillah perjalanan pergi balik ke belfast selamat...takde pape masalah... tournament futsal dpt team galway masing2 masuk semifinal but unfortunately dedua team kalah... hurmm takpe laa.. takde nasib agaknye... boleh cube lagi di lain masa...

kat belfaast lepak umah tepet as usual... aku rase trip pi belfast nih bukan sekadar dpt main futsal tp dpt makan2.. sbb macam2 aku makan on theway pegi balik belfast... makan kebab jaipur yg byk giler tuh... then makan nasik brayani mishti (eventho tak la best sgt... but boleh laa..) kat dublin mase on then way balik makan ayam goreng..not bad gak... ade la rase ala2 original resepi KFC... pastuh ade makan brayani kat clonskeagh mosque lagi... cam byk giler plak makan.. but lately mmg terase lain sbb selera tinggi n perut plak asik lapar jer.. tak tau la sbb ape... makan tak bace doa kot hehe...

mase kat belfast aku sempat jumpe kakak aku kat umah dia after tournament... dpt la borak2 dlm 2 jam... malas la nak kacau lame2 sbb dorang sume nak exam final.... nway... biler borak ngn akak aku pasal mak ayah n kaklong kat mesia.. buat aku rase omsik plak.. cam tak sabar jer nak balik...nnt mak n ayah nak dtg sini (yeyeyeyyey) ujung bulan 6 untuk graduation anum...anum maybe akan keje sini for atlease 2 years.. haha yg seronok aku dgr dia kate dia akan belikan aku PS3 biler dah keje nnt hahahahahah...(adik doakan anum berjaya dgn cemerlang dlm exam n jadi doctor yg cemerlang too! =))

skang nih aku still kat A&E department for another 1 week... as usual aku still malas2... tak tau la sbb ape...maybe aku malas nak lepak situ lame2 kot... so skang nih aku pegi kejap2 jer... dpt jumpe 2-3 patient a day pun cukup laa... blajar kene slow2... takmo la glabah2...skang nih aku rase cam ketinggalan skit dgn classmate2 lain sbb dorang sume gempak2 giler... tp takpe laa... lantak la hal org... aku nak slow2 jer... ikut rhythm sendiri...

(tadi mase borak2 ngn rafiq, nasrul n intan...dorang cakap ade SHO yg still tangan gigil2 nak suture dlm OT...agaknye still tak reti or tak biase kot.. so aku pk...kalau SHO pun baru nak blajo2 mende2 camtuh... takpayah la aku blajar mende2 tuhskang.... hmmm salah ke cara aku pk?)


hmmm peqli ade layang2..namenye tornado.... best gak main layang2.. aku rase nak beli gak laa..hehhe

Friday, April 20, 2007

hmmm..

skang nih aku attachment kat A&E department for 2 weeks... stakat nih syok jer kat situ... macam2 ade... sume patient2 fresh2 lagi... smlm aku lepak situ dr kol 7 mlm sampai kol 11 mlm... folo doktor examine patient.... pastuh aku plak disuruh amik history then present kat SHO sblom dorang pi tgk patient tuh... kire best laa.. byk gak history aku amik.. eventho aku mmg tak tau mende nak tanye... tp tapi yg bagusnyer aku rase atlease aku blajar la camane nak amik history is somebody complaint pasal "pain"... headache ker... abdominal pain ker... chest pain ker...

s- site
o- onset
c-character
r- radiation
a-alleviating factor
t-time
e-exacerbationg facotr
s-severity

n not to forget associated symptoms..yg penting skali aku tgk.. biler nak amik history nih... kene confident... n take time.. toksah rushing2... tanye detail2 giler... jgn segan2.... lantak dorang la nak kene jawab byk2 ker.... yg penting skali... jgn buat impression awl2 slagi tak tanye betul2... hmmm.. sebenarnye aku risau ability aku untuk amik history nih... tp Dr. Sani tuh cakap... jangan risau laa... lame2 sure boleh nyer... yg penting practise byk2 jumpe patient.. n brush up skills sume2 tuh....

hurmmm sat lagi aku nak siap2 pi belfast... nak main futsal kat sane... memula rase malas main.. tp cam bosab la dok galway... nak gi luar jln2... akak aku sendiri pesan " kalau ade peluang jln2.. pi la jalan2... carik life... study medic nih lame2 depressing..."


peringatan untuk diri sendiri...

"org yg sentiase menghisab diri sendiri di atas dunia ini akan dipermudahkan proses hisaban keatas dirinyer ketika hari akhirat nnt.."

waallahualam...

Sunday, April 15, 2007

lapar...

skang ni aku rase lapo giler.. tak tau nape.. padehal tadi dah makan nasik.. hurmm... biler time2 lapo nih... macam2 aku terbyg2 nak makan.. sampai terliur... nih cheklist makanan yg aku kene makan time balik mesia nnt... eventho lame lagi.. haha

masakan mak:
-lontong
-sambal udang
-ikan kerapu sweet sour

KFC
- hot n spicy fried chicken (bhgian ribs sahaje)
-zinger
-cheesy wedges

medan ikan bakar kat serkam/umbai melaka...
-ikan siakap bakar sambal
-sotong goreng tepung
-kupang sambal
-sayur kaangkung belacan
(makan dgn nasik lemak + apple juice)

nak soh bapak aku bawak makan kat kelana jaya seafood
-shark fin soup (WWF kate "when the buying stop, the killing can too"...aku pedulik ape)
-ikan stim
-sotong goreng tepung lagi
-butter prawn
-ketam
-roast duck


kalau kat muar aku nak makan
-mee bandung muar

kalau kat JB aku nak makan
-murtabak singapura

makanan2 sekitar PJ+KL
-western food kat TGI fridays
-cheese cake kat sercet resepi
-nak beli korean/japanese food kat jusco/foodcourt midvalley
-popia basah kat seksyen 14
-lain2 - nasik lemak n roti plantar


nih jer stakat nih.. kalau teringat akan ditambah... lapo gilosss nih

sekadar peringatan:

doa makan...
"Ya Allah, berkatilah bagi kami pada barang yang telah engkau rezekikan kami dan peliharalah kami dari azab api neraka..."

Thursday, April 12, 2007

cuti dah abis>??


hurmm hari dah start klas balik... bapak laaaa.. kejap betul cuti easter kali nih... kalau dulu2 paling kurang seminggu... siut tol... rajin sgt departmet patho nih nak buat lecture.. dah la cakap pasal tah mende2 laa... aku skit pun tak paham mende.. masuk telinga kiri kluar kat kiri gak sbb melantun kan ear drum... yg aku ingat ade la pasal hypersensitivity laa... type I, II, III, and IV. tah mende2 la tuh... bosan tull...

alhamdulillah osmet2 aku sume dah slamat sampai umah... dorang sume sehat2 belaka... bagus la takde pape masalah dlm perjalanan...takde la aku kesunyian lagi hehehe maklum laa.. biler dah sorang2 nih.. manyak betul buat mende2 pelik hahaha...

tiket flight aku dah settle.. alhamdulillah settle gak akhirnya...flight aku 6 julai dari london kol 9.30 mlm naik qatar airways(qatar pun qatar laa... janji dpt balik)...hargi tiket nak kat 800 euro... mmg mahal skit sbb peak time... so skang nih aku dah agak pokai... takpe laa... pokai tak tahap kebulur lagi... insyaAllah rezeki tuh masih ade...

minggu depan ade OSCE (aku pun tak ingat osce tuh stand for what..haha) yg pertama kali... 10 stesen... tah mende2 dia nak test aku pun tak tau... dah le aku mmg tak prepare nih... cume tadi ade la bace skit2 pasal chest pain n dyspnoea... serius... mmg takde mood nak bace.. ape nak jadi ngn aku ni.. aku tak tau... takmo jadi doktor agaknyer...takleh jadi nih... budak2 lain sume gempak2 nak mampus.. aku mmg ketinggalan...hurmmm jg nnt aku kejar!!!

hurmmm nnt dah start ngn clinical attachment balik... kene la tido awal.. bgn pagi2... siut tol... (padahal baru minggu lepas last attachment...rase cam dah lame giler.. hahaha)nak wat camane... kene la biasekan... camne nak jadi super duper doctor(bak kate fahmi) kalau malas2.. hahaha


sekadar catatan untuk mase depan...

" org yg bijak... ialah org yg sentiase bermuhasabah diri..perhalusi stiap apa yg dilakukan dlm seharian..bersedia menghadapi hari akhirat..."

wallahualam..

Sunday, April 08, 2007

spring break


hmmm...dah lame aku tunggu... at last smpai gak cuti easter... dpt gak aku lepak2...maybe sbb sblom nih penat sgt dengan clinical years.. yer laa.. stiap hari kat csi/hospital dari pg sampai petang... osce tinggal seminggu je lagi.. kalau ikutkan plan nak kene study dr skang... tp cam takde mood plak...

at this moment aku dok sorang2 kat umah... najib kat mesia... jali kat amsterdam... peqli kat denmark kot... aku je tak gi memane time cuti nih.... kalau ikutkan.. aku kene gi spring camp kat burren.. anjuran MSM...pengisian nye pasal usul 20... aku pun tak sure ape tuh usul 20...berminat gak la nak pegi sebenarnye... tp tak tau la.. camtakde mood plak nak gi ape2 aktiviti... rase cam nak lepak jer...takpe laa... dok umah study... insyaAllah diterima sebagai ibadat gak kan...

tiket flight aku dah book.. tp tak bayar lagi... lega gak laa dah ade tiket... kalau tak asik terpk2 jer... hurmmm...

skang nih aku blur tak tau nak buat ape... bukak buku skit dah rase bosan... syok gak dok sorang2 kat umah nih... cam lapang jer rasenye... tp sunyi gak laa.. cam siang tadi ok gak laa sbb member2 datang umah... siang buat extreme ironing lagi... cam syok jer buat mende nih...maybe pasnih bleh try buat kat blakang umah... tepi pantai... kat uni dah sebagainye hahahah...

dahle... aku nak pi marinade ayam sat... esok nak buat bbq... heheh makan2!

Tuesday, March 27, 2007

ape2 jerlaa...

dah abis pun core clinical skill course nih...harituh nyer presentation not bad la.. cuak cuak gak... maklum la kene speaking dpn org ramai.. mane biase buat mende2 nih... tp aku main tibai jer... tak rehears pun...alhamdulillah takde la susah mane pun... yg penting kene confident jer...

mcq harituh barai nak mampus... supe cam tak study ape jer(mmg tak study sgt pun sebenarnye)... tp kalau camtuh la rslt aku... mmg nampak sgt aku nih kene usaha lebih...

biler dah start clinical nih... semangat aku nih cam up n down.. tak tau knape... kekadang rase cam semangat giler nak blajar... tp kekadang rase cam nak give up jer..rase nak tukar course jer.. malas la nak amik medic... tak suke jumpe2 org nih... tak suke bace2... tak suke bangun pagi2... mlassss...tp biler pk balik...kenape aku kat sini at first? punye la byk putar belit jln idup aku nih last2 buat medic jugak... kat oversea plak tuh... mungkin dalam kesusahan yg aku rasai skang nih mungkin adalah yg terbaik untuk aku... sape tau kan... lagipun... terlalu awal lagi aku nak decide yg mende nih tak sesuai untuk aku... maklum laa.. baru je masuk clinical.. mmg la shock skit... harap2 lame2 nnt biase laa...(sampai biler berharap aku pun tak tau...)

takpe laa... this is one way journey...no turning back... redah jer idup nih macam mane skali pun... ape nak jadi...jadilah...aku bleh merancang... tp Allah yg tentukan segalanya...

Thursday, March 15, 2007

penat...

skang nih aku mmg penat giler... minggu nih aku rase mmg memenatkan tak tau knape.. padehal cam same jer ngn minggu lepas... maybe sbb minggu nih asik turun naik spital, pk pasal case conference, group presentation pasal COPD dan macam2 lagi... skang nih rase lega skit lepas dah group aku dah start buat PP presentation untuk dedua mende tuh... harap2 mende nih dlm settle cepat...rasenye kali nih aku cam dah bleh cope skit ngn life clinical nih...kalau dulu rase cam nak give up pun yer... nak jumpe patient pun rase berat giler... so skang nih harap2 aku tak down lagi...

terbace aku dlm emel2 org foward...

Kenapa UJIAN SEBERAT INI?
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. "
-Surah Al-Baqarah ayat 286

rasa FRUST?
"janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati,padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman."
-Surah Al-Imran ayat 139

AKU DAH TAK DAPAT BERTAHAN LAGI!!!!!
"... ..dan janganlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yang kafir."
-Surah Yusuf ayat 12


smlm aku try tepon umah... dah lame giler tak tepon umah..2 minggu kot tak tepon... tp time aku tepon tun cam ade masalah plak ngn connection.. aku leh dgr suare mak.. mak plak takleh dgr suare aku... bengang tol... rase nak hentak jer mic aku nih...sabo jer laa...baru ingat nak tanye kabo dorang... sehat ker? tak pi mane2? takpela... lenkali la tepon...tunggu la weekend nih ker... yg aku tau skang nih mak aku takde kat umah sbb ikut bapak aku pi penang kot... mak aku cuti n bapak aku ade keje kat penang so dia ikut la bapak aku jalan2...

takpe la...semoga dorang berbahagia dan sehat selalu...=)

Sunday, March 11, 2007

selepas sebulan...

hmmm..lame betul tak tulis pape kat blog nih. terlalu sibuk ker aku sampai takde mase nak tulis kat blog nih? ke dah malas nak tulis pape?hmmm skarang nih sume final exam dan settle. Alham dulillah aku rase aku dah buat yg terbaik. 2-3 days before exam pharmacology harituh aku ditimpa demam + cirit birit. satu ujian besar untuk aku. tp aku rase bersyukur demam2 tuh tak effeect sgt kat exam aku. exam BS pun rase nye ok..

skang nih aku rase penat skit. maybe sbb sibuk sgt ngan clinical skill course. mane taknye, kalau dulu tidur selalu pukul 2-3 pagi then bangun sampai nak dekat kol 12 tghari. tp skang nih terpakse bangun kol 7.30 pagi sbb lecture start kol 9. lecture usually sampai kol 10. then kene pegi clinical skill lab plak untuk belajar ape2 examination. lepas tuh plak pegi ward round dgn tutor jumpe patient n blajar2 history taking. penat... mmg penat. balik rumah usually kol 3-4 or 5.

dulu sblom start clinical aku cam tak sabar2 gak la. yerla, sblom nih cume blajar2 teori2 jer. dulu cam tak nampak pun ape gune blajar bnyk2 untuk anat la.. physio la.. pharm la.. but skang nih baru aku realise yg mende2 tuh penting giler. skang nih mende2 tuh sume ingat2 lupa. kene refresh balik sume2 tuh.

aku rase clinical nih agak enjoying maybe 1stly sbb aku lebih byk blajar mende2 practical drpd dok bace buku jer memanjang. aku enjoy blajar sume system examination. aku enjoy blajar CPR. aku enjoy blajar amik ECG. cume skang nih the main concern is pasal nak present history taking yg kite buat. aku rase history taking tak susah sgt pun kalau kite betul2 dah paham pasal sesuatu condition. tp biler nak present kat tutor aku jadi cam kalut. ayat terabur. lintang pukang. cam tak perfect.

1st patient yg aku jumpe untuk history taking ialah laki tua umur 80 thn masuk spital sbb asik kencing. cabaran betul untuk aku. dia dah la tua. cakap pun tak dgr sgt. aku kene letak tlinga aku kat mulut dia baru dpt dgr. tuh pun belom tentu paham ape dia cakap. memula rase cam lemah smangat gak. maklum la, kalau sume patient camnih, mati aku. rase cam nak give up jer. pastuh terpk plak " betul ke coarse yg aku buat nih?..aku nih sesuai ke jadi doktor?" tp biler pk2 balik, terlalu awal untuk aku rase down. tuh baru sekali. for the first time mesti la susah. kalau aku slalu practice insyaALlah bleh. yg penting kene sungguh2. n just skali2 give up..theres no such thing as 'reverse gear' in my life...just face it.. do as best as i can.. n never stop berdoa.
kalau org lain bleh buat.. apsal aku takleh buat kan?

so skang nih ape yg aku perlu buat ialah:

1. i shud improve my communication skill. aku kene blajar dgn lebih mantap untuk history taking n presentation. aku rase kene rajin2 bermonolog like what my sister told. altho it sounds poyo. tp aku rase bagus tuh..sbb aku sedar yg sumtimes ape yg kite terpk dlm otak, susah nak vocalised. dlm otak cam lancar jer. tp biler cakap terabur!!!

2. aku kene ubah mentality aku. rajin asik nak dok relax jer. rajin2 la skit pegi ward round tuh. biler2 rase down tuh.. just pk what wud happen in the future kalau aku skang nih asik malas2.. i want to be a great doctor! so i shud enjoy whatever im doing rite now. dont be afraid to try sumthing new. LEARN FROM MISTAKE!

3. cam biase la, buku tuh jgn la lupe nak belek2. kalau nak bace last2 minit.. sorry la bai.. aku kene buat notes awal2.. tulis everything yg aku dah bace.. so that aku bleh recall slalu. sedar skit diri tuh tak genius. takde fotografic memory. lembab pun yer. kalau tak rajin camne la nak mantap... ish2...

penat la tulis.. rase cam nak tulis lagi.. tp lek2 laa... blah dlu..

Wednesday, February 07, 2007

sejuk sampai ke tulang..

harinih aku rase hari yg sgt2 sejuk..kalau ikut weather forecast yahoo.. current temperature "feels like -5 celcius" haha...baru je kejap tadi aku kluar dr rumah... saja nak merase kesejukan.. cantik betul langit malam nih...takda awan..penuh dgn kerdipan bintang..(cantik sungguh alam ciptaan tuhan)... angin sepoi2...suasana macam nih buat aku teringat bagaimana suasana subuh semasa di mrsm jasin dulu... beginila lebih kurang... teringat dulu mase form 4.. bangun seawal 5.50 pagi...bersweater terus ke surau untuk solat subuh berjemaah... teringat mase kat mrsm dulu pagi2 mmg dingin..lepas amik wuduk mesti badan menggigil..pastuh kawasan sekeliling berkabus plak tuh.. mungkin sbb mrsm aku nih terletak kat kawasan tinggi skit..tuh sebab sejuk..pastuh dikelilingan ngn pokok2 plak...hurmm... kalau ikutkan nak aje aku sambung tidotime sejuk2 tuh... tp sbb dah kene pakse dgn senior.. terpakse la pegi... nway... aku tetap rase bersyukur yg aku berpeluang utk solat berjemaah... walaupun 'dipaksa'.. tapi semuanya untuk kebaikan aku..dan sedikit sebanyak membentuk peribadi aku...(jzkk untuk sesape yg terlibat)...

Tuesday, February 06, 2007

february..

hmm tak sangka betul cepat giler masa dah berlalu... mase tgh baring2 tadi teringat balik ape yg berlaku sem lepas.. blajar neuro2 tuh... biochem...skang nih dah nak abis dah... biler pk balik... rase macam byk betul masa dah terbuang sebelom nih.... stiap hari sama jer untuk aku... cam takde improvement...

last weekend ade family day and AGM PPIMG... family day kali nih agak suram..ramai org tak dtg... aku tak faham kenapa org takmo datang family day.. bukan susah pun.. org dah organise... datang jer la.. mungkin nih yg dimaksudkan sebagai 'tak pedulisme' yg ustz Hazrizal penah sebut.. buat hal sendiri.. takmo campur dgn orang...hehe..'nnt kalau nak mati pun pi masuk kubur sendiri.. tanam sendiri..' kate ust hasrizal mase PUISI dulu...

AGM kali nih pun biase jer. maybe sbb aku yg jadi pengerusi kot... tuh sbb bosan hhehe.. lagipun tak ramai yg datang..speech zaquan selaku president ppimg 2006/2007 sungguh mendalam maksudnye.. nampaknyer aku dilantik jadi AJK lagi... ikut kate hati mula2 rase takmo.. tp biler org dah lantik...'terpakse' la jadi... tp takpe.. mungkin ini peluang aku utk pupuk kepimpinan... aku harap sesi ppimg kali nih aku dpt buat yg lebih baik... takmo buat keje ala kadar... islam pun tak suke ummat dia buat keje lekeh2... buat kene sungguh2.. ikhlas yg penting skali...

sejak 2 hari nih emosi aku agak terganggu skit... ade masalah dgn si dia.... aku tak tau ape akan terjadi lepas nih.. aku dah buat ape yg aku rase terbaik untuk berdua... mungkin ini susah nak difahami.... semoga ALlah tunjuk ape yg terbaik untuk aku.. yakin dgn qada' dan qadar nyer...

exam tinggal 2 minggu lagi... preparation agaknye baru 30%.. inilah masalah aku... sejak dok uni nih semangat nak blajar tuh kurang... harap nak lulus exam jer.. takde impian nak dpt 1st class.. bukan ke islam tuh ajar ummat nyer untuk sentiase buat yg terbaik.. dan sungguh2... aku harap dpt ubah ini semua... dunia kene berjaya.. akhirat pun kene berjaya gak...

mak...ayah... doakan adik yer...

Friday, January 12, 2007

january...

hmm..lame betul aku tak tulis sumthing kat blog nih.. last skali before pergi amsterdam... tak sangke yer... cepat betul masa berlalu... cuti winter kali nih agak menarik untuk aku...jln2 di amsterdam sungguh menarik kerana ini bandar pertama yg aku lawati di dlm europe selain di ireland dan UK...cuaca agak baik sepanjang trip disana... tak hujan walaupun gloomy...

PUISI 2006 kali nih cukup menarik aku rase.. ini kali pertama aku sertai PUISI.. bertempat di Tain Adventure centre, newry...tema puisi kali ini ialah "7 habits of highly effective muslim"... aktiviti di puisi ini aku rase lain sendiri dari program2 yg aku penah pegi seperti PMS di glasgow dan MINDA anjuran ppimg kerana pengisianye lebih kepada motivasi dan isi kandungnyer di ambil dari buku yg ditulis oleh org barat..anak beranak covey...

tak lupe juga winter kali nih aku pegi belfast... like last year... jumpe akak yg tgh study untuk final exam in final med... giler la nak jadi doktor dah... cepat betul masa berlalu...byk gak shooping kat belfast... hampir 120 euro aku abis...

hari raya aidil adha seperti biase... tak semeriah mana... mugnkin sbb erti sebenar hari raya aidil adha itu tak difahami dgn baik...solat raya di shantala comm center... kemudian menikmati kebab di charcoal grill....

hurmm.. january sungguh sibuk untuk aku... terlalu byk perkara nak diberi perhatian...

semoga aku dpt manfaaatkan masa aku sebaik mungkin.. insyaAllah..