Friday, April 24, 2009

telefon bimbit

inilah dia serba sedikit kisah mengenai telefon bimbit yang aku penah gune... =)




nokia 5110

- telefon bimbit pertama aku penah pakai
- bapak punye spare fon
- line celcome prepaid
- gune time cuti akhir tahun form4

kenangan:

- gune sekadar suka2.. msg2 ngn kengkawan... maklum la jakun tak penah pakai hanfon..nak topup pun tak reti camne...



siemen C35

- gune time SPM sampai awal2 aku masuk matrix (nov 02 - april 03)
- handfon anum bagi sblom dia fly
- line maxis prepaid

kenangan:

- ngorat awek (ex-) time spm..ehem2
- penah jatuh dlm lubang jamban kat plaza angsana JB, cover bateri tak dpt diselamatkan.. sib baik body selamat




nokia 2100

- gune time matrix dari bulan april sampai november
- beli di plaza hang tuah melaka, RM300++...ayah belikan laa..
- line maxis, subline bapak aku
- kene curik time aku kuar petang2 main, pencurik tidak dikenal pasti, mungkin dah kene pukul

kenangan:

- bil bulanan lebih dari RM100.00
- digunakan secara maksima untuk tujuan "sosial"...biasalah kat matrix kan ramai org ahaha
- borak sampai telinga panas
- byk beli ringtone dari iklan2 dlm surat kabar dan majalah



nokia 3315

- beli lepas hanfon kene curik..di pertama komplek, bersama member bernama awie
- harga RM180...duit sendiri
- line maxis prepaid, dah tak pakai bil dah... sure bapak aku lega... ade hikmah hanfon kene curik
- gune dari dec 2003 sampai julai 2005 (cuti summer) setahun setengah la lebih kurang

kenangan:

- memandangkan gune prepaid, jadi gune untuk miskol,borak "3 saat", dan menanti panggilan dari luar
- lampu screen sgt terang, teramat membantu semasa "ops terbang" dan "ops tokan" di matrix
- pernah dibawa merantau ke australia



nokia 6610

- guna dari julai 2005 sehingga april 2009 (hampir 4 thn laa lebih kurang)
- handfon ayah.. dia gune dari ujung 2003

kenangan:

- nih dia hanfon paling lama aku penah pakai
- paling banyak kenangan... tak terciter
- tahan lasak, jatuh katil double decker, jatuh tangga, kene pijak... masih tak rosak..bateri pun tahan lama
- pernah tukar skali je cover, sbb screen plastic pecah poket terlanggar bucu meja
- dibawa merantau ke merata2 tempat..
- bukan sahaja digunakan untuk bersosial, malah untuk tujuan2 kebaikan
- alarm clock amat berjasa... walopun 10 kali aku snooze..
- skrin dlm selalu cepat berabuk dan kekadang rambut pun bleh masuk, jadi akan dibersihkan seminggu sekali
- skali jatuh bleh terus tertanggal cover depan, keypad, cover blakang dan bateri.. biase ah.. hanfon canggih mmg tuh cara nye nak absorb energy biler jatuh untuk protect body...
- speaker macam rosak.. tak clear sgt biler nak dgr org cakap
- hanfon nih slalu menjadi kutukan org2 yg pakai hanfon canggih..kononnye cikai sgt.. tp aku tak kisah.. janji dpt call n text
- " pesal tak clear screen ko nih?", " camne nak gune phone ko nih?", "OMG tak biase la pakai phone gune keypad", "ko biler nak tukar phone baru?", buang je la phone nih"..kata2 yang biase aku dengar...
- walopun fon cikai... tp credit tak penah tak cukup... org len harap je fon canggih.. tp credit takde... hampeh
- aku pnah cakap "sampai aku dah keje pun aku takmo tukar phone" ahahaa



iphone 3G 16gb

- beli kat ebay from UK 450 euro
- nasrul yg unlock kan.. aku sendiri malas nak pk camne
- tujuan beli? tak tau ah... tetiba rase nak spend duit (tp aku tak manic).. or mmg sepatutnye aku kene maju beberape tapak ke hadapan? mengikut arus semasa???
- "aku bet ko takkan tukar phone dah sampai biler2", kata rafiq
- tp betul la... selagi tak rosak... takyah tukar..kan???
- aku pun tak tau la mende nih tahan bape lame... mintak2 tahan ler sampai biler2 ahaha...



aku rasa masa alexander graham bell cipta telefon mula2... orang zaman tuh tak caya pun ko bleh ckp ngn org gune wayar ape tah lagi tanpa wayar mcm skang nih.. skang nih.. aku rase semua org ade fon dlm poket masing2... jarang ah skang nak jumpe org takde fon...

hanfon mmg satu ciptaan manusia yg terbaik aku rase. bygkan, kotak kecik nih ko bleh gune untuk contact org yg beribu kilometer jauh dari ko.skang ko hantar text, 2 saat lagi org tuh dah bleh dpt... tak ke kagum tuh...

dgn fon ko bleh tanye kabar orang2 yg jauh, yang lame tak jumpe. "mengeratkan silaturahim" la lebih kurang. dgn fon jugak ko bleh gune untuk ajak orang buat kebaikan..tp yerla, walopun mende nih mmg bagus, tp boleh jer org gune utk mende2 tak elok. lagi2 biler dah ade camera skali..

so.. kite gune fon nih untuk ape?

agak2nye la.. kat padang masyar nnt kalo misalnye Allah panggil fon nih untuk bagi info... agak2 fon nih bleh backup ko tak? (aku pun tak tau.. sbb nye aku tak pasti la mende2 nih bercakap ke tak nnt.. yg aku tau anggota badan jer ehehe)

sekian...

5 comments:

Najib said...

fuyooo.
sambil makan dominos pizza,
pastu baca peads dermato jap dgn dengar lagu.
multi tasking btul.

faranthy said...

hmmm...kisah telfon bimbit adik ni mcm rainbow la, so colorful..
adik dpt ingat dgn detail tul..

oh,hows ur exam by d way?

hv a nice day (^.<)

*Azreen* said...

tahniah fai beli phone baru hehe. definitely maju banyak tapak ke hadapan.

nokia 2100 ---> kenangan sungguh! borrowed it to call my bf on our way to langkawi! :)

jawa said...

hahaha ingat yer ko reen.. mmg byk betul la kenangan fon tuh walopun aku pkai kejap jer =)

abu said...

bro cube check youtube evolution of handphone :)