Saturday, March 01, 2008

Ayat Ayat Cinta: novel vs movie

hmm... ayat-ayat cinta the movie.. sebuah filem yg diambil dari novel yg dikarang oleh Habiburrahman El-Shirazy. cerita ini tentang seorg pelajar universiti al-azhar bernama Fahri, yg sudah menamatkan belajar di peringkat ijazah dan mahu meneruskan ke peringkat master. memandangkan sebahagian rancangan hidupnya telah tercapai, hanya satu lagi yg belum dilaksanakan iaitu bernikah. secara generalnya, cerita ini kisahnya tentang fahri dan 4 wanita lain iaitu maria, nora, nurul dan aisya. jadi ada unsur2 poligami dalam citer nih, so sape yg anti-poligami ( menentang sunnah rasulullah) takyah la buang masa nak tgk or bace citer nih. tak pasal2 aku kene kutuk lagi, just sebab kesempitan minda.

novel AAC dah lame kuar.. aku tak sure thn biler... aku bace novel nih mase cuti winter lepas, dlm format pdf aku dwld lepas aku dgr lagu AAC oleh rossa yg sungguh masyuk skali. yes aku mmg suke lagi2 leleh... so what????movie nih plak aku rase baru kuar kat indon... tp tak tau camane.. bleh terlepas kat youtube.. time kasih kepada yg mengupload, walaupun nih haram disisi undang2... tp takpelaa.. niat ko nak kasik org kat "luar negri" tgk mmg murni sekali...

di dalam novel ayat2 cinta (AAC), byk diselitkan unsur2 agama dalam setiap sudut, dari segi hubungan sesama kawan serumah, hubungan dgn jiran tetangga, hubungan laki dan perempuan, hubungan dgn org bukan islam, pengurusan cinta menurut islam, hal2 perkahwinan dan macam2 lagi. jadi boleh dikatakan banyak ilmu baru boleh diperolehi dari novel ini. biler selesai bace novel nih aku bleh cakap, cinta sebegini yg aku maukan... ceewaahahhhh hahaha cam bagus jer..

hmm.. untuk novel, aku berani bagi rating 8/10.... lantak pi la org lain nak kata apa hahahaha...

hmmm rasenye sesape yg dah bace novel nih, mesti tak sbar2 nak tgk movie dia plak. dgn harapan dpt layan leleh skali biler tgk movie macam bace novel.... so semlm aku tgk movie nih kat youtube... starting movie agak menarik.. ade unsur2 jenaka... tp lepas2 tuh.. aku rase movie nih lain macam skit... aku rase dia tak dpt sampaikan sepertimana cerita ini dalam novel.

1) byk aku rase part2 penting dlm novel tuh yang tak ditunjuk atau tak disampaikan dgn betul dalam movie.

2) movie nih byk sgt scene2 pendek yg aku rase tak berjaya disampaikan dengan betul. mungkin pengarah filem cube untuk menyampaikan setiap perkara dlm novel tersebut, tetapi dibuat secara ringkas, sampai isi sebenarnye cerita tak dpt disampaikan dgn baik.

hmmm agaknye kenape aku rase gini?

1) aku terlalu compare movie dgn novel, biaselaa... filem yg diadaptasi dari novel selalunya mmg ade kekurangan skit.

2) maybe sbb aku tgk nih kat youtube, yerla... movie nih dia edit sampai ade 13 part.. so abis 10 minit kene click2 lagi.. pastuh sambut.. again n again.. jadi aku tak dpt rase flow yg baik untuk citer nih.

3) aku rase version yg nih cam version editor's cut. macam citer CINTA yg aku tgk. mungkin version yg kuar kat wayang lain dari yg nih.

4)mungkin aku tgk dlm keadaan penat dan ngantuk. tp malas nak tunggu punya pasal... aku tgk gak.... 6 part sblom tido... 7 part lagi lepas bgn tido..

5) threshold aku yang rendah masih tak mampu nak backup citer nih

hmmm dari segi cinematography citer nih.. aku rase biase jer... soundtract AAC aku rase mantap, biasa laa.. indon mmg pandai buat lagu2 leleh yg best dan bleh memukau org2 cam aku nih. plot cerita biase aje... bell curve biase, permulaan, climax dan penutup...

jadi, penantian aku selama nih untuk tgk citer nih... cam nih jer laa... citer yg tak dpt disampaikan dgn baik. mungkin pengarah filem mengharap org2 yg tgk citer nih untuk baca dulu novel ni then baru tgk movie. filem nih mungkin dibuat sekadar nak kutip keuntungan daripada peminat novel AAC. overall, walaupun threshold aku rendah aku bagi rating 5/10... agak rase hampa skit... tp takpe laa... maybe biler dah kuar version yg proper skit aku kene tgk balik.. hmmm

nway, aku rase pelakon watak maria, carissa putri mmg cun giler dlm citer nih compared dgn gamabr2 dia aku tgk dlm friendter dia....aihhh apsal la ko tak study kat galway carissa?? hahahaa


suggestion aku:
- bace dulu novel nih baru tgk movie or
- bace novel than takyah tgk movie or
- tgk movie dulu than baca novel

cerita nih genre dia lain skit dari cerita2 melayu lain..takda aksi2 indon merempit kat padang pasir, takde bab2 flirting2 macam fasha sandha, takda typical isu2 dadah dan pergaulan bebas, takda org2 kaya yg abaikan anak2... dan macam2 lagi... oh yer.. nih citer indon bukan citer melayu malaysia.. so aku rase takkan ada issue "skeptical thinking" kat citer nih sebagaimana citer2 melayu malaysia lain...tp yerla... org yg threshold tinggi tak sama view dgn org threshold rendah cam aku... heheee


7 comments:

pembuang rubbish said...

kakak aku dh post dh novel AAC nk bg aku.hmm..tempting nk tgk but dun wanna watch it until i read d novel.xnk bc pdfnye,huhuhu..

jawa said...

amboi aku tak abis tulis ko dah comment... takpe... enjoy novel tuh biler ko free.. =)

pulut said...

alaaa incik jawa...jgn terasa sgt aku ckp psl treshold2 tuh.ni yang aku rs bersalah ni.erk...aku nk mintak maap byk2!!!jangan jmpe ms akhirat mintak pahala aku ek..iskiskisk.

valjam said...

carissa xde, marisa kan ada..ahaha

amiramir said...

waaa aku baru habis tgk citer tu....sedihhhhh....mmg banyak pengajaran citer tu... mulia sungguh hati aisyah..

jawa said...

hehe ko kene bace novel AAC la miraa.. lagi best n baru faham~!!

Ummihana said...

maaf mcm mana boleh ytersangkyut kat sini?

Bagi saya, novel dia lebih memanfaatkan...banyak ilmu dan tarbiyah...filem dia so-so..pasal org lebih suka bab bab cintan cintun, sampai tak dapat nak terima ilmu dari apa yg penulis novel ingin kongsikan.....

sekadar pendapat saya saja......