Thursday, February 28, 2008

Anak Halal


isnin lepas aku tgk citer movie melayu "anak halal". citer nih di suggest oleh burn. memandangkan time tuh baru lepas exam bacteriolgy writen paper, aku pun layan la. citer nih boleh didapati di VEOH and youtube. aku pun aku mmg suke tgk gak layan citer melayu, bukan ape bosan la tgk citer omptih.. dok oversea nih ketandusan hiburan melayu heheh..

antara pelakon2 citer ini ialah farid kkamil (lelaki kucing?) sebagai watak utama, maya karin, fasha sandha, zul huzaimy, dan penampilan khas hero melayu aku pun suke.. rosham nor hahaha

secara ringkas, filem nih tentang beberapa anak muda yg terlibat dalam kancah dadah dan gangsterism. ada jugak diselitkan kisah2 cinta dlm filem nih.. biase laa.. citer melayu kalau takde cinta org takmo tgk..lagipun tuh jer yg org melayu mampu buat.. citer cinta lowbajet dan senang nak buat. pelakon melayu pn mmg handal biler melakonkan aksi2 cinta (sape tak syok peluk2 ngan fasha sandha n maya karin?)

aku rase citer nih satu filem melayu yg agak lain skit dari citer2 yg same genre dgn filem nih.

1) aku rase aksi2 gaduh dalam citer nih lagi mantap skit dari yg lain.. yg nih nampak cam real. probably pembikin citer melayu skang dah pandai bab2 gaduh nih. mungkin lepas nih patut di selitkan bunga2 silat gayung semase berentap. baru la nampak skit keunikan budaya melayu. nih kalau main taram jer sesape pun bleh.

2)mungkin aku rase soundtrack2 dan lagu latar dalam citer nih sedap.. so aku pun suke laa bab2 lagu leleh nih...antara lagu yg best ialah Bintang oleh maya karin sendiri.



3) aku rase lakonan farid kamil dan maya karin dalam citer nih mmg lakonan yg mantap. gandingn yg agak sesuai. maya karin pun nampak comel semacam jer. kalau sblom nih biler aku tgk maya karin aku ingat pontianak, tp kali nih tah dah.

tp biase laa.. pembikin citer melayu masih tak mampu buat satu filem yg dpt menjaga batas2 antara pelakon laki ngn pompuan. katenye dorang buat filem nak bagi kesedaran kat org ramai pasal gejala social, so kene la tunjukkan kisah2 yg REAL supaya org yg tonton faham situase sebenar. ini ke yg dipanggil "double effect"? untuk menyampaikan mesej yg baik, maruah bangse melayu terpakse digadai untuk melakonkan aksi2 yg kononnye dpt menyedarkan org ramai ttg bahaya gejala social.

ade a few things yg aku tak puas ati/ lawak/ bengong/ tah pape la dlm citer nih...

1)watak fasha sandha dlm nih tah pape laaa...watak sebagai anak org kaya, penagih dadah, pastuh flirting ngn org macam haram, peluk sana peluk sini cium sana cium sini...aihhh nih le bangse aku... bangseku yg di pimpin oleh khalifah islam hadari si dollah bedawii.. last2 sekali di fasha nih mati jatuh bangunan lepas 'high' layan 'coke'. mati dgn penuh bergaya... berlatarbelakangkan KLCC dan juga letupan bunga api. in other words, " falling with style".


2)ade ke patut si emak maya karin bleh buat relek jer biler tgk anak dia dpn mata peluk2 ngn laki lain. mak ape gini tak reti ngajo anak ker??? kesian...

3) dlm citer nih ( or citer melayu lelain gak) balik2 tunjuk yg org melayu nih idup susah, dah le susah pastuh bergaul bebas cam takde agama. mende2 camnih mmg merendahkan martabat org islam. konon nak bagi org yg tgk dpt amik pengajaran. aku doubt samaada org2 yg tgk citer nih amik pengajaran ke tak. kot2 yg tgk kat wayang tuh bleh buat 'wayang' lagi sambil2 tuh... aishhh ape nak jadiklah dgn bangsa pimpinan khalifah dollah bedawi nih...

nway, overall, kalau aku tolak tepi sume mende2 negetif yg aku cakap, aku bleh bagi rating 7/10 untuk filem nih. aku rase sebenarnye pembikin filem melayu mampu untuk buat filem2 yg mantap, mungkin mereka nih kurang bajet or sokongan dari penonton sendiri. dorang nih idea dah ade.. tp perlu diperkemaskan... umpama perhiasan2 dalam rumah, kalau tak teratur, buruk gak umah tuh.

gambar2 kat bawah aku jumpe mase google imej "anak halal"







sekian...

5 comments:

peqli said...

http://www.shop.fbpbbp.com/html/halalT.html

*Azreen* said...

oit...emosional pasal pilihanraya nampak. :p

hehe..best ke movie tu..i watched remp-it by farid kamil n after that vowed not to watch another malay youth kind of film..tolongla...konon2 bising pasal censorship etc etc..tpi movie diorang lagi la cam bangang. the malay youths are not like fasha sanda ok..tak sukaaaaa.

bila balik fai. tau tak nini kat ukm now. doing her masters.

pembuang rubbish said...

sori laa.aku jez nk comment.but nama ko jugak yg naik,heee

najib said...

100% halal, kene beli nih..

Jali said...

gamba baju hijau tu haram oi. wahahahah.